Нові правила нарахування субсидій: кого змусять повернути гроші і хто залишиться без знижки

У травні українці отримають вже перераховані суми субсидій. Знижки перерахували відповідно до нових пенсій та зарплат.

Крім того, кілька днів тому уряд фактично переписав програму субсидій. Мільйони сімей вже найближчим часом будуть платити за комунальні послуги без допомоги держави, пише «Обозреватель». 

Уріжуть всім 

Нові вимоги торкнуться приблизно кожної п’ятої сім’ї з субсидією, підрахували в Міністерстві соціальної політики. Але і решти нововведення не обійде стороною. Розмір знижок скоротять всім. Субсидія надається на соціальний норматив, а його з 1 травня урізали. 

Для прикладу, якщо раніше на опалення одного квадратного метра житла виділяли 5 кубів газу, то вже в наступному опалювального сезону дадуть всього 4,5 кубометра. 

«Ми будемо захищати і далі тих, хто потребує допомоги. Але держава не буде платити за тих, хто має приховані доходи або працює в тіньовому секторі. Це порушення принципів соціальної справедливості», – пояснив заступник міністра соцполітики Віталій Музиченко. 

Щоб відновити справедливість, уряд прийняв рішення на кожного безробітного враховувати дохід в розмірі трьох прожиткових мінімумів. На даний момент це понад 5,2 тис. грн. Таким чином, українець з офіційною мінімальною зарплатою буде отримувати субсидію розміром більше, ніж безробітний. 

Уже найближчим часом без субсидії залишаться сім’ї, які живуть в квартирах площею від 120 кв. м і будинках від 200 квадратів. Також знижку не отримають ті, хто їздить на автомобілі, випущеному п’ять років тому і раніше. Ще кілька місяців тому при призначенні субсидії не враховувалося ні майновий стан, ні кількість автомобілів. Рахувати по-іншому будуть і доходи. Тепер, якщо у власності домогосподарства є кілька квартир і одну з них вони здають, додатковий дохід доведеться вказати в декларації. 

Діють і старі правила: субсидію можуть забрати за двомісячний борг по комуналці на суму від 340 грн і покупку на суму від 50 тис. грн. Правда, в новій редакції постанови про надання субсидії сказано, що знижку можуть забрати не тільки за покупку. 

«Якщо хто-небудь зі складу сім’ї протягом 12 місяців перед призначенням субсидії здійснив купівлю або у будь-який інший законний спосіб отримав право власності на земельну ділянку, нерухомість, транспортний засіб, будівельні матеріали чи інші товари, житлова субсидія не призначається», – йдеться в постанові. Фактично, знижку можуть забрати за спадок або подарунок. 

Частину субсидій доведеться повернути в бюджет 

В кінці сезону всю суму невикористаної субсидії повинні повернути в державний бюджет, говориться в документі. Якщо ж під час перевірки виявиться, що сім’я незаконно отримувала субсидію, то порушникам доведеться відшкодувати всю суму використаної знижки. 

«Після закінчення опалювального (неопалювального) сезону невикористана сума житлової субсидії повертається керуючим, об’єднанням, виконавцем комунальних послуг до державного бюджету в повному обсязі на підставі акта розрахунку», – йдеться в постанові.

Нові правила нарахування субсидій: кого змусять повернути гроші і хто залишиться без знижки
Правда, з минулого року діє часткова монетизація – на банківську карту можна отримати суму, еквівалентну 100 кубометрам газу (якщо будинок або квартира опалюється блакитним паливом) або 150 кВт * год електроенергії (якщо використовують електричне опалення). 

Як показує практика минулих років, у середньому в бюджет повертається близько 10 млрд грн. У цьому році на знижки виділили рекордну суму – 71 млрд грн. І вже 30 млрд витратили на компенсацію заборгованості за минулий рік. Суми, що залишилася, погоджуються в уряді, швидше за все б не вистачило на цілий рік. 

Після перегляду програми урізання нормативів Кабінет міністрів може обмежитися вже виділеними грошима. Якщо ж у червні в Україні зростуть тарифи на газ, навіть з урахуванням скорочення програми бюджет на субсидії доведеться знову розширювати. Вже незабаром чиновники обіцяють перейти на монетизацію субсидій, тобто виплачувати знижки грошима. У переписаній постанові йдеться про монетизацію субсидій виключно на утримання будинку та прибудинкової території в ОСББ і покупку скрапленого газу, вугілля. Українці в багатоповерхівках, як і зараз, про субсидії дізнаються тільки за сумами в платіжках.

Відзначимо, міжнародні партнери України, зокрема Європейський банк реконструкції і розвитку (ЄБРР), а також ряд українських експертів наполягають: програму субсидій необхідно поетапно посилювати, а нормативи скорочувати. У перспективі вже через кілька років допомогу від держави зможуть отримувати найбідніші українці.??