Нові правила в лікарнях України: за що доведеться платити

??Нові правила в лікарнях України: за що доведеться платити
З 1 липня в Україні зміняться принципи роботи поліклінік, після чого в рамках первинної та екстреної медичної допомоги пацієнт не повинен буде платити за будь-які послуги.

Про це розповів заступник міністра охорони здоров'я Павло Ковтонюк в інтерв'ю "РБК-Україна".

"МОЗ ухвалив відповідний наказ, який регулює питання надання первинної допомоги, в якому зазначено всі, що пацієнт отримає у сімейного лікаря безкоштовно. За це не можна брати грошей - ні копійки. Туди, крім огляду, входять вісім обстежень, електрокардіограма, кілька тестів і т. д." - пояснив він.

За його словами, у рамках вторинної та третинної медичної допомоги, тобто в лікарнях, буде існувати перелік медичних послуг, вартість яких держава не зможе покрити.

Точно будуть ліки, за які держава буде платити, як зараз за програмою "Доступні ліки", і точно будуть окремі послуги, за які держава не буде платити, уточнив Ковтонюк.

"Це напевно будуть послуги, які не є життєво необхідними. Також будуть послуги, і їх буде набагато більше, надання яких потрібно буде чекати, але вони будуть безкоштовними. Крім того, буде категорія невідкладних медпослуг, які пацієнти отримуватимуть безкоштовно і швидко", - підкреслив представник МОЗ.

Також зазначено, що гарантований пакет безкоштовних медпослуг буде складатися з різних документів, які будуть описувати різні види послуг.

"Наприклад, в одному документі про медпослуги буде детально розписано, які аналізи будуть оплачуватися державою, а які ні. Інший документ буде містити перелік екстреної медичної допомоги, який не буде детально розписаний, оскільки все і так оплатить держава", - сказав Ковтонюк.

Ще один документ буде містити перелік паліативної медичної допомоги, яка також буде безкоштовною.

Джерело ??