Що зміниться з 1 червня: головні нововведення і підвищення тарифів

З 1 червня в Україні подорожчає ціна на газ для промисловості, вартість квитків на потяги зросте на 12%, подорожчає телефонний зв'язок.

Перший місяць літа принесе українцям низку змін. Вони, зокрема, торкнуться підвищення деяких тарифів, сфери житлово-комунального господарства, вищих навчальних закладів, банків. Чого саме чекати від червня, передає Ukr.Media.
Телефонний зв'язок подорожчає
"Укртелеком" з 1 червня підвищив вартість послуг фіксованого телефонного зв'язку для населення.
Так, компанія підвищує вартість тарифних планів на послуги фіксованого телефонного зв'язку, в які входять пакетні послуги - хвилини на спілкування по країні, з абонентами мобільних операторів. Це не стосується абонплати, яка регулюється державою.
Подорожі поїздами
Ціни на квитки на поїзд подорожчали ще в кінці травня. Тому, від тепер українці будуть платити за квиток на 12% більше.
В цілому ціни на квитки зростуть на 24%. Ще один етап подорожчання теж на 12% - з 1 жовтня. У компанії зазначили, що востаннє індексація тарифів на пасажирські перевезення проводилася в жовтні 2014 року на 12%.
Промисловість буде платити за газ більше
"Нафтогаз" підвищив ціни на газ для промисловості з 1 червня. Порівняно з цінами на травень для промислових споживачів та інших суб'єктів господарювання його вартість зросте на 8,5-8,9%.
Так, "Нафтогаз" запропонував на червень ціну на газ на рівні 9 тис. 952,80 грн (з ПДВ) за 1 тис. куб. м за умови оплати промспоживачам, які збираються купувати газ об'ємом понад 50 тис. куб. м. у місяць і які не мають боргів перед компанією.
За умови оплати протягом або після вказаного періоду на червень ціна запропонована на рівні 10 тис. 893,60 грн (з ПДВ) за 1 тис. куб. м.
При цьому, як очікується, ціна на газ для населення не зросте ще щонайменше до 1 серпня. Згідно з постановою уряду, саме до цього часу продовжено дію ПСО для "Нафтогазу" щодо пільгових умов продажу/поставки газу облгазам і теплокомуненерго.
Зміни у сфері ЖКГ
З 10 червня вводиться в дію новий закон про житлово-комунальні послуги. В уряді запевняють, що він покликаний забезпечити якісними житловими послугами жителів багатоквартирних будинків, розмежовує обов'язки та права споживачів і постачальників послуг.

Закон містить багато нововведень, регулює існуючі законодавчі колізії з управління будинком, питання оплати за послуги, а також надає більше прозорості у відносинах між учасниками, зазначили у Відомстві.
Одним з ключових нововведень є можливість для населення вибирати модель співпраці з постачальниками послуг з теплопостачання, водопостачання, водовідведення та постачання гарячої води. Основна відмінність полягає в тому, хто буде відповідати за якість наданої послуги, хто буде здійснювати абонентське обслуговування, обслуговування внутрішньобудинкових мереж.

Ще однією важливою нормою закону про ЖКП передбачений обов'язок монетизувати субсидії з 2019 року, додали в Мінрегіоні.
Крім того, у відомстві зазначили, що закон про ЖКП дозволить прискорити вже розпочатий процес становлення ринку. Одна з норм нового закону стосується введення пені за прострочену оплату за ЖКП.

Так, у разі несвоєчасного здійснення платежів за ЖИТЛОВО-комунальні послуги споживач зобов'язаний сплачувати пеню у розмірі, встановленому в договорі, але не вище 0,01% від суми боргу за кожен день прострочення. Загальний розмір сплаченої пені не може перевищувати 100% загальної суми боргу.
Нарахування пені починається з першого робочого дня, наступного за останнім днем граничного терміну внесення плати за житлово-комунальні послуги.
Пеня не нараховується за умови наявності заборгованості держави за надані населенню пільги і житлові субсидії і/або наявності у споживача заборгованості з оплати праці, підтверджену належним чином.
Правда, ця норма вводиться в дію з 1 січня 2019 року.
Нововведення для банків
НБУ вводить новий норматив для банків України - коефіцієнт покриття ліквідністю (LCR). Очікується, що він підвищить стійкість банків до короткострокових шоків ліквідності. Цей норматив установлює мінімально необхідний рівень ліквідності для покриття очікуваного відтоку коштів з банку протягом 30 днів з урахуванням стрес-сценарію. Значний відтік трапляється в банківській системі в кризових умовах.
LCR запрацює в Україні з 1 червня. Шість місяців банки будуть розраховувати його в тестовому режимі, за результатами якого НБУ визначить графік входження LCR на 100%. Вже 1 грудня 2018 року він стане обов'язковим до виконання. Банки будуть розраховувати LCR щодня та щомісяця звітувати.
Ліцензування вузів
Міністерство освіти і науки спростило процедуру ліцензування для вузів. З 1 червня МОН планує здійснювати ліцензування освітньої діяльності внз виключно в електронному вигляді через Єдину державну електронну базу з питань освіти. Ліцензійні справи будуть реєструватися в порядку надходження їх у МОН згідно електронної черги.
Перевезення домашніх улюбленців
З 1 червня для супроводу домашніх тварин при їх переміщенні через кордон до уваги будуть братися тільки ветеринарно-санітарні паспорти встановленого зразка.
Вид на проживання
Вид на проживання будуть оформляти у формі ID-карток. Зокрема, з 1 червня іноземці та особи без громадянства зможуть оформити посвідку на проживання у формі картки, що містить безконтактний електронний носій.
??