В Україні все частіше підробляють гроші

Крім гривні, в Україні стали виявляти фальшиві долари.


В Україні все частіше підробляють паперові гроші. У 2017 році Нацбанк виявив і вилучив з обігу понад 10 тис. підроблених банкнот. Левова частка фальшивок припала на найбільші, 500-гривневі купюри. Їх знайшли аж 6426 примірників. У 2016 році так підробок було всього трохи більше 2,6 тис. штук, передає Ukr.Media.
У перерахунку на загальну кількість готівкової гривні в обігу, підробок набагато більше не стало. На кожен мільйон справжніх, за статистикою НБУ, припадає 3,6 фальшивих купюр. Але за останні 5 років це найбільший показник. Для порівняння, в минулому році монетарна відомство звітувало про 2,8 підробки на мільйон купюр.

Між тим, професія фальшивомонетника в нашій країні не надто популярна. У тій же Європі на кожен 1 мільйонів. оригіналів у 2017-му виявили 33 несправжні банкноти. Воно і зрозуміло – підробляти порівняно дешеві українські гривні не так вигідно, як дорогу євровалюту.
Тому-то вітчизняні зловмисники перейшли на саму «рентабельну» купюру – номіналом 500 грн. Досить популярні «сотенні» банкноти та «п'ятдесятки». А ось 200-ки підробляються порівняно рідко – у 2017-му таких знайшли тільки 706 штук.
Але виявляють в Україні не тільки підроблені гривні. Росте у нас і кількість фальшивих доларів, яких в минулому році виявили 821 штуку. Зате несправжніх євро стало менше. Зовсім небагато знайшов Нацбанк «мальованих» рублів – всього 63 примірники.
??