Гривня зміцнюється, а товари дорожчають: чому ростуть ціни в Україні

?Гривня зміцнюється, а товари дорожчають: чому ростуть ціни в Україні
Українська гривня так зміцніла, що стала однією з найстабільніших валют у світі. Відносно до долара вона зросла майже на 8 відсотків, обійшовши при цьому грузинський ларі і колумбійський песо. Такі дані оприлюднили аналітики агентства Bloomberg. При цьому в Україні ціни практично на всі товари не знизилися.

Галопуюча інфляція в черговий раз змусила українців затягнути пояси. І це при тому, що національна валюта за останній час рекордно зміцнилася. Гривня росте, а разом з нею ростуть і ціни. Замість, по-логіці, зворотного процесу.

"У нас є продукти, які сильно зростають в ціні. Наприклад, молоко. Влітку ціна на молоко і молочні продукти завжди знижується. Що ми бачимо зараз? Ціна повільно, впевнено зростає", - говорить Олексій Дорошенко, гендиректор "Української асоціації постачальників торговельних мереж".

На молоко, яйця, а ще - на м'ясо! Яке, до речі, скоро стане для українців справжнім делікатесом. Продавці запевняють, що в найближчому майбутньому ціни міняти, точно не будуть. Не вигідно. "Стояти на місці, тому що зерно не падає. Якщо виросте порося, воно обходитися дуже дорого. І мусить стояти ціна "з зазором", щоб повернути витрати на ті, що людина вигодовувала його рік", - розповідає Григорій Шевченко, продавець м'яса.

Трохи краще справи в овочевому відділі - там ціни ще терпимі. "Огірочки стали вже набагато дешевше, і помідорчики. У нас своя продукція пішла вся. Бо ми користувалися послугами півдня, а тепер кабачки, цукіні, огірочки - це вже все своя продукція", - каже Людмила Жук, продавець овочів.

Тим не менш, продавці скаржаться - покупців немає. У м'ясному відділі взагалі штиль! "Менше, люди з менших капіталом стали. Мало, десь останнім часом люди в нас пропали. Мабуть, виїхали".

Якщо цінники на фрукти, овочі і ягоди залежать більше від сезону, а не від курсу долара, то вартість інших продуктів на ринку залишається стабільною. Точніше, стабільно високою.

Аналітики з приводу української так званої "стабільності" навіть жартують, мовляв ситуація з валютними танцями в країні нагадує анекдот. "Ціна підвищується. Курс знижується, а ціна не знижується - а чому? - а тому, що, як в одеському анекдоті, "як розповів Абрамович - це стабільність", - жартує Олексій Дорошенко, гендиректор "Української асоціації постачальників торговельних мереж".

Але не єдиними продуктами. Побутова техніка і електроніка, бензин і автомобілі, взуття та одяг. Практично все на українському ринку - імпортне. І навіть бренд "зроблено в Україні". Адже дуже часто сировину виробники купують за кордоном.

Джерело ?