Сигарети в Україні: Уляна Супрун зробила серйозну заяву

Сигарети в Україні: Уляна Супрун зробила серйозну заяву
Голова МОЗ повідомила курцям неприємну новину

В.о. міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун попередила, що останнім часом в Україні та світі стають популярними різноманітні продукти, які продають покупцям у вигляді альтернативи звичайним сигаретам. Наприклад, куріння за технологією "heat-not-burn" або “нагрівання-не-горіння”, яке відрізняється від звичайних сигарет тим, що воно нібито тільки нагріває тютюн, але не спалює його. Через це багато людей даремно вважають, що подібний "продукт" нівелює негативний вплив куріння.

"Група швейцарських учених провела незалежне дослідження з метою з'ясувати, чи дійсно технологія “нагрівання-не-горіння” настільки краще сигарети, як його позиціонують. Вчені виявили, що відсутність горіння все одно не захищає від шкідливих сполук, які є в димі. Наприклад, різниця в змісті деяких канцерогенів (таких як, формальдегід, акролеїн) є сумірною. Ефекту нагрівання цілком достатньо для виділення шкідливих речовин, які отруюють організм людини так само, як це відбувається під час куріння звичайної сигарети", – пише голова МОЗ, посилаючись на коментар київського лікаря Євгена Гончара.

Крім того, чиновник запевняє, що в тютюні, який люди курять за допомогою технології “нагрівання-не-горіння”, міститься нікотин приблизно в тих самих дозах, що і в звичайній сигареті.

"Для того, щоб однозначно визначити рівень шкідливості нової технології необхідно провести тривалі епідеміологічні дослідження, які до сих пір не були проведені", – запевняє Уляна Супрун.