Навіть не думайте за це платити: які аналізи нам мають робити безкоштовно


Медична реформа все ж принесла свої плоди, тепер кожен українець має право здавати ряд аналізів і проходити певні обстеження безкоштовно.
Про те, які аналізи можна здати безкоштовно, а також, що робити, якщо в медичному закладі все ж вимагають за це гроші, пише Clutch.

Виконуюча обов’язки міністра охорони здоров’я Уляна Супрун нагадала, що безкоштовні аналізи і дослідження проводяться за призначенням сімейного лікаря. При цьому 100% послуг первинної допомоги, які надає сімейний лікар, терапевт або педіатр, оплачують медустанови з державного бюджету (кошти платників податків).

Повний список безкоштовних аналізів і досліджень

1 Загальний аналіз крові з лейкоцитарною формулою.

2 Загальний аналіз сечі.

3 Глюкоза крові.

4 Загальний холестерин.

5 Електрокардіограма.

6 Швидкий тест на вагітність.

7 Швидкий тест на тропонін.

8 Швидкі тести на ВІЛ, вірусні гепатити та інші.

9 Вимірювання артеріального тиску.

10 Вимірювання ваги, зросту, окружності талії.

Що робити, якщо в медустанові вимагають гроші за надання цих послуг

У першу чергу потрібно з’ясувати чи працює даний заклад первинної медичної допомоги з Національною службою здоров’я України. Це можна зробити, відвідавши офіційний сайт Служби. Якщо медустанова має договір з НСЗУ, сміливо звертайся зі скаргою на Урядову гарячу лінію (телефон 15-45). Крім того, вже восени 2018 року в Національній службі здоров’я запрацює власний контактний центр, куди можна буде звернутися з подібними проханнями. У разі, коли медичний заклад ще не підписав договір з НСЗУ, потрібно звернутися зі скаргою до головного лікаря або до відділу охорони здоров’я.