У Верховній раді хочуть перенести День Незалежності України на зиму (ДОКУМЕНТ)

ВР запропонували змінити дату Дня Незалежності України. Проект відповідної постанови вже отримано та надано для ознайомлення.

Так, проектом Постанови про День Незалежності України № 9192 від 10 жовтня 2018 року пропонується, вважати день 22 січня Днем Незалежності України і щорічно відзначати його як державне свято. Натомість, 24 серпня 1991 року вважати Днем відновлення Незалежності України і щорічно відзначати його як державне свято. 

Водночас, слід зазначити, що, згідно з пояснювальною запискою до згаданого документу, 22 січня 1918 року був проголошений IV Універсал Центральної Ради Української Народної Республіки, яким відновлено національну державність Української нації, проте з 18 березня 1921 року по 23 серпня 1991 року територія України була окупована. Окупацію територій Української Народної Республіки здійснювали РСФСР, а згодом СССР, Польська Республіка, Чехословацька Республіка, Королівство Румунія, Королівство Угорщина, Німецька імперія. А відтак, на думку ініціаторів проекту Постанови, задля відновлення історичної справедливості, повернення правонаступності державотворення української нації необхідно визнати спадкоємність сучасної держави Україна від Української Народної Республіки. Першим етапом цього шляху і стане перенесення Дня незалежності на 22 січня.  
Також вказано, що відзначення дня незалежності вже було змінено з 16 липня на 24 серпня Постановою Верховної Ради України від 20 лютого 1992 року № 2143-XII.
Крім того, у пояснювальній записці зазначено, що дата нового Дня Незалежності до того ж співпадає з Днем соборності – 22 січня 1919 році відбулося об’єднання Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки. Сторічну дату цієї події було б доцільно відзначити вже на новому рівні, на виконання Указу Президента «Про заходи з відзначення 100-річчя подій Української революції 1917 – 1921 років».
Разом із цим, нардепи-ініціатори відзначають, що прийняття проекту Постанови дасть змогу відновити історичну справедливість, посилити відчуття патріотизму серед громадян України, що сприятиме зменшенню піддатливості до антидержавної пропаганди, стабілізуватиме суспільно-політичні настрої у державі.
 
Саша Клімова