Що чекає українців у листопаді: подорожчання газу, нові паспорти і експрес до аеропорту

Що чекає українців у листопаді: подорожчання газу, нові паспорти і експрес до аеропорту
Останній місяць осені принесе з собою традиційне підвищення цін на газ, в Києві почнуть тестувати електронний квиток, а українці зможуть безкоштовно замінити паспорт в формі книжечки на ID-карту. Сайт "Сегодня" зібрав головні зміни листопада і розповідає про них.

Заміна паперових паспортів на ID-карти
Уже з 1 листопада всі українці зможуть безкоштовно обміняти свої паперові паспорти на ID-карту, про це повідомляється на сайті Державної міграційної служби. Паспорт у формі книжечки можна обміняти на документ нового зразка за бажанням в будь-який зручний час.

У ДМС також підкреслюють, що про обов'язкову заміну документів не йдеться, а всі документи, які були видані раніше, будуть дійсні до закінчення терміну їх дії.

Обміняють паспорти в перший раз безкоштовно, а ось якщо документ потім потрібно буде відновити або замінити, доведеться заплатити 279 грн.

Підвищення цін на газ
Найгучніші новини і обговорення останніх днів пов'язані саме з підвищенням цін на газ для населення. 19 жовтня Кабінет міністрів прийняв рішення про підвищення ціни на газ с 1 листопада на 23,5% – в рамках виконання взятих на себе Україною зобов'язань перед Міжнародним валютним фондом (МВФ). Таким чином, вже в листопаді вартість блакитного палива виросте до 8550 грн за тисячу кубометрів.

Подорожчає стаціонарний зв'язок
У листопаді виростуть тарифи на фіксований телефонний зв'язок, про це повідомляє Нацкомісія, що здійснює держрегулювання в сфері зв'язку та інформатизації. Підвищення тарифів буде проходити в два етапи. Так, зараз щомісячна плата для населення за користування телефоном становить 43,85 грн, а при погодинній оплаті місцевих розмов - 42,56 грн.

З листопада ціни виростуть до 51,3 грн і 49,8 грн відповідно. Але, вже з 1 січня 2019 р тарифи підвищаться, і щомісячна абонплата складе 55,92 без погодинної оплати місцевих розмов та 54,28 грн з погодинною оплатою.

Для підприємств та організацій тарифи також піднімуть, так, в листопаді абонплата складе від 53,71 грн до 55,96 грн, в залежності від тарифного плану, а вже з січня ціни виростуть до 59,59-61 грн.

Запустять експрес до аеропорта "Бориспіль"
Вже до кінця листопада планують запустити залізничний експрес з Києва до міжнародного аеропорту "Бориспіль". Зараз основні роботи завершені, тривають роботи над пішохідним переходом від залізничної станції в аеропорту "Бориспіль" до терміналу D.

Експрес курсуватиме від залізничної станції "Київ-Пасажирський" до міжнародного аеропорту "Бориспіль", а в Міністерстві інфраструктури зазначають, що ціна квитка буде близько 80 грн.

Єдиний електронний квиток в Києві
З 1 листопада в київському громадському наземному транспорті почне працювати в тестовому режимі єдиний електронний квиток. Так, вже зараз в тролейбусах можна помітити спеціальні валідатори для читання е-квитків, які поки що не працюють.

У "Київпастрансі" повідомляють, що тестування закінчать, орієнтовно, вже в квітні 2019 році, тоді і повноцінно запустять електронний квиток.

Таке нововведення допоможе киянам оплачувати проїзд набагато простіше. Це можна буде зробити за допомогою банківської або транспортної карти, учнівського або студентського квитка, талона з QR-кодом, а також телефону з встановленим мобільним додатком.

Перші заморозки і сніг
У листопаді в Україну прийдуть заморозки і похолодання. Перші заморозки, правда, очікуються ближче до кінця місяця, до тих пір температура буде в районі +3 - +5 градусів вночі, і до +10 вдень. Також, в останній тиждень листопада очікуються опади у вигляді мокрого снігу.  ​