Нові правила вже діють: умови видачі біометричних паспортів змінилися, що тепер очікувати нам

Нові правила вже діють: умови видачі біометричних паспортів змінилися, що тепер очікувати нам
Українцям змінили умови отримання біометричного паспорта – заяву на оформлення можна буде оформити онлайн. Тепер в Україні у пілотному режимі доступна нова електронна послуга, скористатися нею можна на сайті міграційної служби.

Свої персональні дані для оформлення біометричного документа тепер можна ввести онлайн. Про це заявили у Державній міграційній службі України (ДМСУ).

Так, до цього громадяни для оформлення біометричних документів могли дистанційно записатися до електронної черги та сплатити відповідні адміністративні збори.

Проте всі наступні дії вимагали особистого візиту до органів ДМСУ.

Відтепер разом із записом до е-черги та завчасної онлайн-оплати заявники можуть замовити інтерактивну форму, вказавши свої персональні дані.

Після оброблення цієї інформації онлайн-сервіс згенерує форму з QR-кодом, він міститиме персональні дані заявника, а сама форма – вичерпаний перелік документів, які слід мати під рукою під час особистого візиту до підрозділів ДМСУ.

Заповнені дані не будуть залишатися на серверах ДМС, вони залишаться у вигляді QR-коду у самого заявника. Вже на місці співробітник зчитає QR-код сканером – інформація миттєво потрапить до бази даних, а працівникам міграційної служби залишиться тільки звірити її з оригіналом документів.


У режимі тестування сервіс повинні запустити в Києві, а через декілька тижнів – і по всій Україні. Ось тільки невідомо, як довго такі нововведення будуть вводиться і чи не почнуться після старту проблеми з проектом.

Варто нагадати, що з 1 листопада 2018 року всі українці зможуть отримати внутрішній паспорт громадянина України нового зразка – у формі ID-карти.

Паспорти в формі ID-картки почали видавати в Україні ще в січні 2016 року, але отримати їх могли тільки особи, які досягли 14-річного віку. Також володарями пластикових паспортів могли стати ті, хто отримував новий паспорт замість втраченого або викраденого. Крім того, отримати ID-карту замість старого паспорта можна було при досягненні 25 і 45 років, а також у зв’язку зі зміною прізвища. Однак з 1 листопада ID-карту зможуть отримати всі бажаючі.