До уваги закарпатських випускників-абітурієнтів! МОН змінило правила вступу до ВНЗ

​Міністерство освіти і науки України остаточно затвердило умови прийому до закладів вищої освіти на 2019 рік.

Умови прийому до закладів вищої освіти на 2019 пройшли остаточне затвердження і вступили в силу. Про це повідомляє Міністерство освіти і науки України, інформує Ukr.Media.
"Умови прийому до закладів вищої освіти на 2019 пройшли остаточне затвердження і вступили в силу - відповідний наказ МОН був зареєстрований у Мін'юсті і вже розміщений на сайті Міністерства вчора, 28 грудня 2018 року. Мінімальні прохідні бали 150 і 130 для окремих спеціальностей, творчі конкурси до подачі заяв, компактніші терміни вступної кампанії - ці та інші новації чекають на абітурієнтів наступного року ", - йдеться в повідомленні.
Так, для вступу на бакалавра (магістра медичного, фармацевтичного, ветеринарного спрямування) приймають сертифікати ЗНО 2017, 2018 і 2019, крім оцінок з англійської, французької, німецької та іспанської мов. З іноземних мов зараховуватимуть тільки сертифікати 2018 і 2019. Вступник може подати сертифікати в будь-якій зручній йому комбінації.
Можливість складання творчих конкурсів в кількох вишах, а також створення рівних умов для їх учасників незалежно від оцінок ЗНО вимагали змін строків проведення творчих конкурсів. Вони пройдуть з 1 до 10 липня, тобто до початку прийому заяв. Передбачена також друга сесія творчих конкурсів - з 11 до 22 липня, але тільки для тих абітурієнтів, які бажають навчатися на контракті.
Незначні зміни торкнулися переліку конкурсних предметів за окремими спеціальностями.
"Ніяких змін немає в кількості заяв, які можна подати для вступу на бакалавра. Бюджет це максимум 7 заяв на 4 спеціальності. На контракт кількість заяв не обмежується", - додали в міністерстві.
З 2019 року запрацює механізм першочергового зарахування тих абітурієнтів у медичні і педагогічні ВУЗи, які готові після закінчення навчання працювати в сільській місцевості.
При цьому з минулих років залишаться коригуючі коефіцієнти - першочерговим, сільський, галузевий. На наступний рік розширена практика встановлення мінімальної кількості балів для вступу на спеціальності з особливо високим рівнем суспільної відповідальності.
"Важлива новація 2019-го - розширення пільг для учасників бойових дій. Пільги будуть поширені на всіх вступників цієї категорії, а не тільки на учасників бойових дій АТО/ООВ, як було раніше", - повідомляє міністерство.
Про зміни в термінах, то основна вступна кампанія буде проведена в компактні терміни, а можливість створення електронних кабінетів буде відкрита до кінця літа, щоб їх могли використовувати вступники на заочну форму.
Так, реєстрація електронних кабінетів та завантаження до них документів починається 1 липня, а прийом заяв і документів - 10 липня. Закінчується подання заяв до 18 години 22 липня - для вступників тільки за сертифікатами ЗНО, 18 години 16 липня - для осіб, які вступають на основі співбесіди, вступних іспитів або творчих конкурсів.
Про вступ до магістратури, то основною зміною буде розширення переліку спеціальностей, на які треба складати єдиний вступний іспит (ЄВІ) з іноземної мови за технологією ЗНО. Реєстрація на ЄВІ і ЕФВВ триватиме з 13 травня до 18 години 3 червня. Іспит буде 2 липня, а вступні іспити - 4 липня. Прийом заяв та документів для таких вступників розпочнеться 10 липня і триватиме до 23 липня.
Для всіх інших вступників в магістратуру терміни подачі документів, здачі іспитів та інших вступних процедур визначаються правилами прийому ВНЗ.
"Всі новації в умовах прийому на 2019 є логічним продовженням тих зусиль, які ми докладаємо для вдосконалення доступу до вищої освіти і забезпечення рівних і справедливих правил для вступників до установи. У той же час хочу підкреслити, що як і в минулому році, зараз ми внесли мінімальні зміни умов, залишивши без змін засадничі речі. Наприклад, вже в четвертий раз всі вступники на бакалаврат можуть подавати заяви тільки в електронній формі. Виняток лише для незначної кількості вступників, наприклад, пільговиків або іноземних студентів", - зазначив генеральний директор директорату вищої освіти і освіти дорослих МОН Олег Шаров.
Шаров також зазначив, що з незалежних від МОН затримок з реєстрацією умов прийому змінено граничний термін, до якого вищі навчальні заклади мають затвердити власні правила прийому. Тепер вони повинні це зробити до 5 лютого 2019 року. На середину січня МОН планує провести серію регіональних нарад щодо роз'яснення умов прийому, графік яких буде оприлюднено найближчим часом.
Нагадаємо, Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич, 17 грудня 2018 року, в рамках засідання Ради асоціації Україна-ЄС в Брюсселі підписала з Європейським Інвестиційним Банком (ЄІБ) угоду про надання гранту українським вишам.