Реформи-2019 в Україні: головні зміни та очікування

Реформи-2019 в Україні: головні зміни та очікування
2019 рік обіцяє бути насиченим подіями, складним і непередбачуваним. Сайт "Сегодня" розбирався, яких реформ чекати цього року, чи піде уряд на ризиковані кроки і чи варто очікувати радикальних змін.

Децентралізація

Реформа децентралізації почалася в Україні ще 2014 року. Станом на грудень 2018 року в країні вже було створено 874 об'єднані територіальні громади (ОТГ). На офіційному сайті реформи сказано, що всього планується створити 1285 ОТГ, тому 2019-го триватиме створення нових об'єднаних територіальних громад.

Володимир Фесенко, політолог, голова Центру прикладних політичних досліджень "Пента" в коментарі сайту "Сегодня" пояснює, що процес реформування замре в очікуванні виборів, але ті реформи, які вже почалися, доводитимуть до кінця.

"Процес реформування наступного року замре в очікуванні президентських і, особливо, парламентських, виборів. Тому до розуму доводитимуть ті реформи, які були ініційовані або прийняті минулого року, або ті, які вже запущені: від реформи децентралізації до реформи медичної, освітньої, пенсійної", – зазначив політолог.

Медична реформа

В Україні основна частина медичної реформи стартувала ще на початку 2018 р. Наразі реформа проходить тільки на первинному рівні медичної допомоги – маються на увазі послуги у сімейних лікарів, педіатрів та лікарів загальної практики. За цей рік українці повинні були вибрати собі сімейних лікарів і підписати з ними договори. За цим документом держава платить лікарю за одного пацієнта 370 гривень на рік, а з 2019 року сума виплати зросте до 450 грн.

Медична реформа продовжиться і 2019-го. Нещодавно в Міністерстві охорони здоров'я розповіли про плани на 2019 рік. Тепер зміни торкнуться і вторинного рівня медичної допомоги (поліклінік). З липня стартує програма "Безкоштовна діагностика", згідно з якою українці зможуть безкоштовно отримати близько півсотні медичних послуг (рентген, УЗД, мамографія, ехокардіографія серця і інші), а також допомога вузькопрофільних фахівців. Ці послуги оплатить Нацслужби здоров'я, але тільки в тому випадку, якщо направлення на обстеження випише безпосередньо сімейний лікар, терапевт або педіатр. Отримати ці послуги можна буде в будь-якому медичному закладі, який приєднано до програми.

Також протягом 2019 року почне діяти електронний рецепт і електронні лікарняні.

Крім цього, запланована реформа екстреної медицини, яку поки що проведуть в п'яти областях. Перший етап реформи екстреної медичної допомоги, яка стартує в Донецькій, Одеській, Тернопільській, Полтавській, Вінницькій областях та місті Київ. Очікується, що бригади перейдуть на міжнародні стандарти роботи, пройдуть перекваліфікацію і отримуватимуть зарплати вище.

Освітня реформа

Також 2018-го стартувала освітня реформа. Тут головні зміни торкнулися тих дітей, які пішли до першого класу, – вчитимуться вони по 12 років. Початкові школи також попрощалися з табелями, які замінили свідоцтва досягнень, де пишеться характеристика учня, а не оцінка його знань, і позбулися домашніх завдань.

За словами міністра освіти Лілія Гриневич, 2019 року буде ухвалено новий державний стандарт базової освіти, а саме для 5-9-х класів. Також з бюджету планують виділити мільярд гривень для того, щоб оновити освітнє середовище.

Протягом 2019 року всі вчителі початкових класів проходитимуть спеціальне навчання, а в школах планують активно боротися з булінгом. Крім цього, в МОН планують розширити мережу інклюзивних класів.

Інші реформи і перспективи

Експерти зазначають, що до президентських виборів намагатимуться завершити процес анбандлінга НАК "Нафтогаз України", тобто процес відділення оператора української газотранспортної системи (ГТС) від структури "Нафтогазу".

"У зв'язку з вимогами меморандуму з МВФ, спробують завершити до президентських і парламентських виборів реформу в енергетичному секторі. У найзагальніших рисах спробують піти в анбандлінг, тобто виділення в окрему структуру виробників газу. Нових реформ не буде, але доводитимуть до розуму і продовжувати здійснення тих реформ, які вже запущені", – говорить Фесенко.

Стосовно реформи електропостачання, то очікується, що 2019 року почне працювати новий ринок енергетики, що передбачено законом "Про ринок електроенергії". Згідно з цим документом, обленерго перестануть бути монополістами в цій галузі, а стануть операторами системи розподілу і постачання електропостачання. Тобто за світло в квартирах і будинках тепер відповідатиме не тільки обленерго, а й компанія, яка цю енергію постачає.

Одна з реформ, яка зараз заморожена і не зможе початися в найближчому майбутньому, – це реформа ринку землі. Як відомо, наприкінці грудня 2018 року Верховна Рада продовжила мораторій на продаж сільськогосподарських земель. Раніше в Кабміні поставили мету – створити ринок землі до 2020 р., але, як ми бачимо, вже пішов 2019 рік, а жодних кроків у цій сфері не було зроблено.

Проте, 2019 року продовжать зростати пенсії, зарплати і соціальні виплати. Нагадаємо, що в жовтні 2019-го почнеться заключний, третій етап монетизації субсидій, коли країна повністю перейде на цю модель виплати субсидій.

"Ті, хто має можливість проводити реформи, робитимуть те, що подобається виборцям. Насамперед, очевидно, що зростатимуть пенсії, зарплати, соціальні виплати. Щоправда, питання в тому, в якій кількості, тому що всьому є межі. Але МВФ не дасть їх перейти. проводитимуться реформи, які принесуть користь безпосередньо виборцям", – говорить Ірина Бекешкіна, директор Фонду "Демократичні ініціативи".

Вона також додає, що рішення і реформи, які матимуть триваліші наслідки і результати яких можуть проявитися лише через рік-два, не прийматимуться, тому що "в довгу" зараз ніхто не гратиме, як і не починатимуть нові реформи.  ​