В Україні з'явилася нова медична професія

Нова професія "трансплант-координатор" започаткована в Україні. Ці люди налагоджуватимуть зв'язок між усіма учасниками процесу трансплантації.


Трансплант-координатори перевірятимуть та отримуватимуть згоди на донорство, вчасно та систематично оновлюватимуть інформацію у Єдиній державній системі трансплантації, організовуватимуть оперативне та безпечне транспортування органів, розповідає 24 канал.


Головна роль таких фахівців - комунікувати з донорами та їх родинами і реципієнтами, які очікують на трансплантацію.


Перша група майбутніх трансплант-координаторів вже вчиться у Запорізькій медичній академії післядипломної освіти МОЗ України. Практичну частину (близько 70% курсу) медики проходять у Центрі трансплантації Запорізької обласної лікарні.


Новий закон про трансплантацію був прийнятий 17 травня 2018 року. Він має на меті створити діючу систему трансплантації, яка б допомогла цій галузі повноцінно працювати та не змушувала б українців їхати для цього за кордон.


В Україні у вівторок, 1 січня, вступив в дію законопроект №2427-VIII "Про застосування трансплантації анатомічних матеріалів людини".


Згідно із законом, кожен повнолітній громадянин України може погодитися на посмертне донорство або відмовитися від нього. Про це повідомляє прес-служба Верховної Ради.