У Пенсійному фонді розповіли про умови виходу на пенсію в Україні

​Згідно законодавства в Україні, як і раніше, передбачено чотири варіанти набрати пенсійний стаж, а з 1 січня 2019 року в Україні було збільшено мінімальний стаж.

В Україні законом передбачено чотири способи набрати необхідний розмір трудового стажу для виходу на пенсію. Останні реформи уряду не змінили процес набору стажу, як і умови його забезпечення, інформує Ukr.Media.
Про це повідомили в регіональному управлінні Пенсійного фонду.
Згідно з повідомленням, законодавством забезпечені наступні типи забезпечення пенсійного стажу:
Пільговий
Цей тип стажу зараховується тим громадянам, які працювали на окремих видах виробництва, стикаючись з небезпечними умовами праці впродовж повного робочого дня. Підрахунок пенсійного стажу тут проводиться за формулою, що передбачає скорочені строки його набору.
Страховий
Забезпечується законом про загальнообов'язкове пенсійне страхування і передбачає набір стажу під час виплат Єдиного соціального внеску до Пенсійного фонду.
Спеціальний
У стаж ураховується сумарна тривалість трудової діяльності на різних видах робіт. Дає право виходу на пенсію лише після накопичення необхідного розміру стажу в сумі.
Загальний
Підраховується з урахуванням записів у трудовій книжці і може включати в себе всі три вищевказаних типи стажу. Діє для українських громадян в 90% випадків.
Окремо в ПФУ відзначили, що зароблений до 1 січня 2004 року трудовий стаж законодавчо має прирівнюватися до страхового.
З 1 січня 2019 року, згідно з офіційною статистикою, українські громадяни можуть виходити на пенсію з 60 до 65 років, залежно від кількості накопичених років страхового стажу під час трудової діяльності.
У Пенсійному фонді уточнили, що з 1 січня 2019 року в Україні було збільшено мінімальний стаж роботи для набуття права виходу на пенсію. Тепер для осіб, що бажають вийти на пенсію в 63 роки, необхідний стаж становить від 16 до 26 років, а ті, хто 15 років платив ЄСВ, можуть розраховувати на вихід на пенсію в 65 років. Представники ПФУ зазначили, що якщо 15 років страхового стажу в українця немає, то він не зможе розраховувати на отримання пенсії. В такому випадку, він буде отримувати соціальну допомогу від уряду.