Опале листя тепер будуть переробляти в біогаз

​У столиці України планують побудувати унікальний комплекс для перероблення опалого листя. Перероблені відходи хочуть використовувати для отримання біогазу.

У Києві побудують перший в Україні завод, який буде займатися переробленням опалого листя. Про це повідомив начальник Управління екології та природних ресурсів КМДА Андрій Мальований, передає прес-служба київської мерії, інформує Ukr.Media.
Новий завод дозволить переробляти рослинні залишки та отримувати біогаз. Всього столиця України щорічно продукує понад 120 тисяч тонн опалого листя, які є безкоштовною сировиною для такого заводу.
«Ринок біогазу на сьогодні найбільш розвинений в Європі, адже саме країни ЄС першими впровадили програми переходу до альтернативних джерел енергії та підтримували ініціативи, спрямовані на впровадження нових біогазових технологій. Україна підписала Паризьку угоду в рамках Рамкової конвенції ООН про зміну клімату ще в 2016 році. Зараз треба вжити заходи щодо зменшення вуглекислого газу в атмосферному повітрі до 2020 року, тому пристрої цієї системи по перероблюванню рослинних залишків — пілотний проект, який покликаний вирішити питання з масового накопичення опалого листя», — зазначив Андрій Мальований.
Судячи з усього, будівництвом нового заводу займеться фінська компанія Metener, яка вже оглядала можливу ділянку для будівництва. Мetener використовує технології, які дозволяють створити біоустановку для використаного опалого листя, сухої трави та інших рослинних відходів, як біомаси для отримання біогазу.
В Європі 75 % біогазу виробляється з відходів сільського господарства, 17% — з органічних відходів приватних домогосподарств та підприємств, ще 8% — з муніципальних каналізаційних стоків та каналізаційних стоків окремих виробництв.
Біогаз є відновлюваною і стійко виробленою енергією. Серед усіх видів транспортного палива біогаз володіє найменшим ефектом парникового газу і кращою виробничою ефективністю. З біогазу виходить не тільки вуглець, але і поживні речовини, а кінцевий продукт використовується як добриво.​