Трудові зміни: українцям хочуть запровадити новий графік та обідню перерву


На українців чекають чергові зміни в трудовому законодавстві, зокрема можуть змінитися графік роботи, кількість годин та тривалість перерви.
Про це заговорили у Міністерстві соціальної політики та подали новий законопроект про внесення змін до Кодексу законів про працю.
В Кодекс планують внести кілька нових понять, таких, як віддалена робота та самостійна організація праці.
Якщо нардепи ухвалять зміни, то працівники в компаніях зможуть самостійно формувати свій робочий графік. Деякі ж отримають можливість працювати поза офісом.
Окремі преференції з’являться у людей з інвалідністю, а також у тих працівників, які виховують дітей до 14 років.
До слова, наше трудов законодавство існує з 1971 року та з роками лише в’яло змінювалося. Експерти говорять, що закон потрібно повністю змінювати.

Нові форми роботи
Новим законопроектом, який передадуть до парламенту через місяць, позначено поняття “гнучкий режим робочого часу”. Це форма організації праці, якою допускається встановлення окремого режиму роботи. За умови дотримання встановленої денної, тижневої або на певний період зайнятості (два тижні, місяць тощо) норми тривалості робочого часу.Ці правила встановлюються за умови обопільної згоди як працівника, так і роботодавця. У гнучкого режиму є кілька компонентів:
Фіксований час — протягом якого працівник обов’язково має бути присутнім на робочому місці та виконувати свої посадові обов’язки. При цьому може передбачатися поділ робочого дня на частини;
Змінний час — протягом якого працівник на власний розсуд визначає періоди роботи в межах встановленої норми тривалості робочого часу;
Час перерви для відпочинку і харчування.
Крім того, новий Кодекс матиме і пункт про фрілансерів. Їхню працю також можуть легалізувати.
Новий графік
Закон дозволить змінити робочий графік, наприклад, з 12 дня до 9 вечора. Але це можливо лише за спільної згоди роботодавця та працівника. Таким чином, ті хто хочуть поспати вранці довше, отримають таку можливість.