Електромобілі в Україні отримають зелені номерні знаки та перші привілеї

​Початок великого наступу на ДВС.

Верховна Рада прийняла закон №10405 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення доступу до інфраструктури зарядних станцій для електромобілів". Він покликаний захистити право електромобілів на паркування в місцях підзарядки, а також вводить спеціальні зелені номерні знаки для електротранспорту, інформує Ukr.Media.
Автори цього закону постаралися захистити права власників електромобілів. Тепер за паркування транспорту з ДВС в місцях, безпосередньо призначених для зарядки електромобілів, їх власникам загрожуватиме штраф у розмірі від 20 до 30 неоподатковуваних мінімумів, тобто 340-510 грн.
Крім того, в законі передбачено введення спеціальних зелених номерних знаків для легкої ідентифікації електромобілів, а також відповідних дорожніх знаків, яких раніше не було в ПДР.
Очевидно, що закон зроблений з далеким прицілом з розвитку електро-мобільності та майбутніх стимулів для цього. І зелені номерні знаки — це тільки перший крок і ідентифікатор, за допомогою якого такий транспорт в майбутньому може отримати й інші преференції.
Той факт, що буде введений штраф за паркування автомобілів з двигуном внутрішнього згоряння на місцях, призначених для електромобілів, свідчить про початок періоду жорсткого протистояння двох епох. Якщо до цього ринок електромобілів розвивався мирно і спокійно співіснував з авто з ДВС, то з 1 січня 2020 року, електромобілі виявляться в більш привілейованому становищі — на їх місці вже не можна буде запаркувати свій авто з ДВС. При цьому, на місцях, де дозволено паркувати автомобілі з ДВС паркувати електромобілі можна. Електромобільні сегменти в Україні переходить в атаку на авто ДВС та очевидно, що це тільки перший крок. Наступ почався.
Закон набирає чинності з 1 січня 2020 року.​