Штрафи для депутатів-прогульників: закон набув чинності

Штрафи для депутатів-прогульників: закон набув чинності
Парламент ухвалив закон, який повинен змусити нардепів ходити на роботу

Відсьогодні набуває чинності ухвалений 16 жовтня Верховною Радою закон про покарання для депутатів-прогульників. Відповідний документ був опублікований в парламентському виданні "Голос України".

Закон був опублікований 29 жовтня, а набуває чинності на наступний день після публікації, тобто – 30 жовтня. Також зазначається, що положення закону набувають чинності з 1 числа наступного місяця.

Законом тепер передбачається, що якщо народний депутат впродовж календарного місяця в межах однієї чергової сесії Верховної Ради без поважних причин не бере безпосередньої участі у більш ніж 30 відсотках голосувань при ухваленні рішень парламентом на пленарних засіданнях або в понад 50% засідань парламентського комітету, до складу якого він обраний, такому народному депутату не відшкодовуються витрати, пов'язані з виконанням депутатських повноважень, за відповідний календарний місяць (зарплата не нараховується).

Також внесені зміни до Регламенту ВР щодо реєстрації нардепа в сесійній залі.

Перед відкриттям кожного пленарного засідання в залі засідань Верховної Ради народний депутат реєструється за допомогою електронної системи шляхом натискання кнопки "за". У разі якщо народний депутат не зареєструвався за допомогою електронної системи, але впродовж пленарного засідання голосував з питань порядку денного за допомогою електронної системи, він вважається зареєстрованим з допомогою електронної системи.

Джерело ​