Україна досягла домовленості щодо транзиту газу в Європу

Україна досягла домовленості щодо транзиту газу в Європу

Команда Президента та Уряд досягли економічно обґрунтованих домовленостей щодо транзиту газу, які захистять інтереси України.

У результаті тристоронніх переговорів Україна-Росія-Європейський Союз підписано Протокол зустрічі представників Європейського Союзу, України та Російської Федерації, а також компаній цих країн (ТОВ «Оператор ГТС України», НАК «Нафтогаз України», ПАТ «Газпром»).

Умови майбутньої угоди наступні:

повернення Україні (в особі НАК «Нафтогаз») $2,9 млрд з урахуванням пені відповідно до рішення Стокгольмського арбітражу;

щорічне наповнення бюджету протягом наступних 5 років через тариф на транспортування, який визначить регулятор. Тариф на транспортування буде вищим, ніж зараз. Угода передбачатиме можливість пролонгації через 5 років на аналогічних умовах;

забезпечити мінімально гарантовані обсяги прокачки газу: 65 млрд кубометрів у перший рік і по 40 млрд кубометрів у наступні 4 роки. Фактичні обсяги можуть бути вищими;

вартість транзиту буде розраховуватися регулятором згідно з європейською методологією;

Україна вдячна за конструктивну позицію усіх сторін переговорів;

Окрема подяка Сполученим Штатам за сильну позицію та підтримку.

«Головне, що ми забезпечили стабільність і на українському ринку, і на європейських. Це означає, що Україна є надійним партнером, виконує свої зобов’язання, гарантує енергетичну безпеку в регіоні», — підкреслив Міністр енергетики та захисту довкілля України Олексій Оржель.

Він додав, що після узгодження рамкових принципів на політичному рівні, наступного тижня суб'єкти господарювання мають укласти документи з усіх питань транзиту.

За словами Олексія Оржеля, «Газпром» має грошима до Нового року здійснити виплату $2,9 млрд відповідно до рішення Стокгольмського арбітражу.

«Умови договору будуть узгоджені з європейським законодавством — і це дуже важливо. Ми маємо підписати все до 29 грудня для того, щоб з 1 січня був збережений транзит», — зазначив виконавчий директор НАК «Нафтогаз Україним» Юрій Вітренко.

Олексій Оржель наголосив: «І Президент України Володимир Зеленський, і Уряд, і Верховна Рада зробили неможливе. Ми здійснили дуже великі та серйозні кроки в частині забезпечення європейського законодавства та гарантування транзиту територією України».

Тепер угоду буде укладено, транзит продовжуватиметься.

«Це має стати передумовою для зниження ціни на газ, зважаючи на стабільну ситуацію. У цьому зацікавлені й наші європейські партнери», — наголосив Олексій Оржель.

«Арбітраж стосовно активів НАК «Нафтогазу» в Криму не згадується в протоколі, це окремий процес. Стороною цього процесу є держава Російська Федерація, яка відповідає за відповідними позовами «Нафтогазу», — сказав Юрій Вітренко.

Джерело ​