В Україні лютує вірусна пневмонія. Що це за хвороба?

Українські лікарі попереджають про вірусну пневмонію – ця хвороба зі стрімкою течією, коли людина буквально згорає зсередини, здатна за кілька днів призвести до летального результату, якщо вчасно не звернутися за медичною допомогою, тобто практично в перший день високої температури.
У Тернополі лікарні вже переповнені пацієнтами із запаленням легенів, п’ять людей у реанімації, а троє – померли.
Вірусна пневмонія – це гостре вірусне захворювання, що характеризується появою запального процесу в нижніх відділах дихальних шляхів.
Причини вірусної пневмонії
Найчастіше збудниками вірусної пневмонії є:
вірус грипу А і В,
вірус парагрипу,
вірус кору,
аденовірус,
метапневмовірус,
вірус герпесу,
вірус вітряної віспи,
цитомегаловірус,
респіраторно-синцитіальних вірус.
У маленьких дітей вірусні пневмонії часто також викликаються респіраторно-синцитіальним вірусом, а також вірусами кору і вітряної віспи. Первинна вірусна пневмонія проявляється протягом перших 3 діб після інфікування. Після цього до неї “приєднується” бактеріальна флора і пневмонія стає змішаною – вірусно-бактеріальної.
Хто найчастіше хворіє на вірусну пневмонію
Найбільше ризику захворіти на вірусну пневмонію схильні люди похилого віку (старше 65 років), маленькі діти і люди з ослабленим імунітетом, серцево-легеневою патологією (пороками серця, тяжкою артеріальною гіпертензією, ішемічною хворобою серця, хронічний бронхіт, бронхіальну астму, емфізему легенів) і іншими супутніми хронічними захворюваннями.
В основному передача вірусів здійснюється повітряно-крапельним шляхом при диханні, розмові, чханні, кашлі. Також можна заразитися через загальні предмети побуту.
Симптоми вірусної пневмонії
Вірусні пневмонії можуть протікати з різним ступенем тяжкості, ускладненнями і наслідками. Запалення легенів зазвичай приєднується вже з перших днів течії ГРВІ. До характерних симптомів хвороби належать:
жар,
лихоманка,
підвищена температура тіла (38-39 градусів, тримається 10-15 днів),
озноб,
сильний головний біль,
ломота в тілі,
болю в м’язах,
сухий кашель, який з часом супроводжується відходженням мокротиння.
Крім того, у хворого пропаде апетит, виникає нудота, блювота, закладає ніс і з’являється задишка.
Вірусна пневмонія на фоні грипу значно збільшується в періоди епідемій. В такому випадку на тлі типової симптоматики ГРВІ (лихоманка, різка слабкість, болі в м’язах, нежить і болі в горлі) з’являється помітна задишка, “посиніння” шкіри і слизових оболонок, кашель з мокротою рожевого кольору, хрипи в легенях, біль в грудях при вдиху.
У дітей при цьому виражений загальний токсикоз і занепокоєння. Можуть виникати блювота, судоми. Грипозна пневмонія зазвичай носить двосторонній характер. При цьому легкі випадки вірусну пневмонію, викликаної вірусом грипу, характеризуються помірно вираженою симптоматикою і закінчуються одужанням. Важкі форми протікають з постійною високою лихоманкою, дихальною недостатністю, колапсом.
Пневмонія, що виникає на тлі парагрипу, частіше вражає новонароджених і дітей раннього віку. Вона носить дрібновогнищевий характер і протікає на тлі набряку слизових глотки і носа, нежиті і болю в горлі. Важкі форми вірусної пневмонії при парагрипу у дітей протікають з вираженою гіпертермією, судомами, анорексією, діареєю.
Діагностика вірусної пневмонії
В першу чергу, лікар проводить повну огляд, опитування хворого. Обов’язково виконується рентгенологічне дослідження легенів. Виконується загальний і біохімічний аналіз крові, загальний аналіз сечі.
Правильно розпізнати етіологічну форму пневмонії і ідентифікувати збудника допоможе ретельне вивчення анамнезу і епідеміологічної обстановки, оцінка фізикальних і лабораторно-рентгенологічних даних.
Лікування вірусної пневмонії
В основному лікування вірусної пневмонії проводиться вдома. Госпіталізація показана тільки дітям до 3 років, людям старше 65 років, а також які мають тяжкі супутні захворювання (хронічну обструктивну хворобу легенів, серцеву недостатність, цукровий діабет).
Хворим наказують постільний режим, рясне пиття, вітамінізоване та висококалорійне харчування. З ліків призначають противірусні засоби прямої дії, препарати-інгібітори нейрамінідази. Для зменшення інтоксикації проводиться інфузійна терапія: вводиться фізіологічний розчин або розчин глюкози.
Призначається також прийом жарознижуючих засобів, протикашльових препаратів, далі, при відходження мокроти застосовуються відхаркувальні засоби. Рекомендовано проводити інгаляції ефірними маслами, приймати вітаміни.
У більшості випадків вірусна пневмонія закінчується одужанням протягом 14 днів. Але у 30-40% пацієнтів відзначаються ускладнення: розвивається хронічний бронхіт або хронічної пневмонії.
Захворюваність і смертність від вірусної пневмонії вище серед дітей раннього віку і літніх пацієнтів.
Профілактика вірусної пневмонії
З метою профілактики рекомендується своєчасно проводити вакцинацію приймати вітамінні та мінеральні комплекси, зміцнювати імунітет, регулярно займатися спортом, забезпечити повноцінне харчування і відпочинок, дотримуватися правил гігієни.
У періоди епідемій і спалахів ГРВІ також потрібно дотримуватися заходів особистої безпеки: по можливості виключити контакти з хворими респіраторними інфекціями, частіше мити руки і провітрювати приміщення. Особливо ці рекомендації стосуються контингенту підвищений.