У Нацбанку розповіли, що буде з гривнею після карантину

Після зняття карантину попит на валюту буде поступово відновлюватися, а курс гривні буде коливатися в обидва боки залежно від попиту і пропозиції на міжбанку, сказав заступник голови Нацбанку Дмитро Сологуб.

"Не думаю, що в один день всі прокинуться і побіжать купувати валюту. Економіка буде відновлюватися поступово, попит — відповідно. Але ослаблення впливатимуть й на експорт. Тому курс буде коливатися в обидва боки залежно від попиту і пропозиції на міжбанку",- сказав Сологуб, передає liga.net.
За його словами, якщо простежити активність експортерів і імпортерів на валютному ринку під час пандемії, то основні галузі досить активно продавали валюту в останні місяці. Це можна сказати й про агрокомпанії, і про промисловість, в тому числі машинобудування. "Наприклад, Україна скористалася моментом і збільшила поставки соняшникової олії, оскільки деякі наші конкуренти ввели обмеження на експорт насіння соняшнику.
Ці компанії були одними з головних продавців валюти. Що стосується попиту, то, наприклад, туркомпанії з березня взагалі не купували валюту, тоді як у березні-травні 2019 вони купили 200 млн доларів",- сказав Сологуб. Заступник голови Нацбанку також пояснив, чому долар у другій половині травня почав дорожчати вперше за 1,5 місяця.
"Ми вже п'ять років живемо з плаваючим курсом. Це нормальна ситуація, що він спочатку зростає, потім падає, потім знову зростає – і знову падає. Це ринок. Немає сенсу зосереджуватися на цьому", - сказав він. Також Сологуб назвав причини ревальвація гривні у квітні та травні. "Були різні фактори. Наприклад, сезонність.
Завжди 20 травня – це дата виплати податку на прибуток за перший квартал, компанії продавали валюту для розрахунків. Карантин – безумовно теж. Ми аналізували дані ринку в березні-першій половині травня, було чітко видно, що багато перекупили валюту на хвилі березневого ажіотажу. Потім довелося продавати", - зазначив він.
Як повідомляв УНІАН, 21 травня представники Міжнародного валютного фонду на чолі з Іванною Владковой-Холлар провели дистанційні обговорення з українською владою та досягли угоди на рівні персоналу щодо нової 18-місячної програми фінансування stand-by на суму близько 5 млрд дол. для подолання наслідків пандемії COVID-19.
Національний банк України прогнозує отримання першого траншу МВФ на 2 млрд дол. у другому кварталі 2020 року. Національний банк України на четвер, 28 травня, встановив офіційний курс гривні до долара США на рівні 27,00 грн/дол., тобто гривня третій день поспіль знизився до долара - на цей раз на 10 копійок.