Закарпатцям на замітку: чи дійсно можна їхати за кордон з електронним паспортом у додатку Дія?

Державна прикордонна служба України наголошує: українці не можуть перетнути кордон країни за допомогою електронного паспорта у мобільному додатку Дія. Використання документів у Дії можливе лише у межах України.
Про це розповіли у пресслужбі ДПСУ у відповідь на публікацію в низці ЗМІ інформації про те, що, мовляв, з 1 червня громадяни України зможуть на кордоні показати е-паспорт і цього буде достатньо для виїзду.
Прикордонники наголошують: така інформація – неправдива.
У ДПСУ звернули увагу на таке:
  • Дійсно, 15 квітня уряд ухвалив постанову В Україні електронний паспорт став повноцінним аналогом звичайного
    про е-паспорти та програму Дія.
  • І, дійсно, е-паспорти – це цифрові аналоги паперових документів.
  • Але жоден із пунктів постанови уряду не передбачає можливості надання е-паспорта для виїзду за кордон.
  • Громадяни України можуть перетинати державний кордон України лише за наявності закордонного паспорта (чи іншого документа, який визначений законодавством як придатний для оформлення осіб на кордоні).
Пред’являти документи з мобільного додатка Дія можна лише всередині країни й у випадках, передбачених постановою уряду.
Отже на сьогодні громадяни України можуть перетинати державний кордон України лише за наявності необхідних паспортних документів, в т.ч. паспорта громадянина України для виїзду за кордон та паспорта громадянина України, які визначені законодавством України, що регламентує оформлення осіб на кордоні.
Натомість пред’явлення електронних документів у мобільному додатку “Дія” можливе лише всередині країни у випадках згідно з переліком чітко визначеним відповідною Постановою.