В Україні хочуть легалізувати нелегальні таксі водіям прийдеться купувати патент

Нещодавно Міністерство інфраструктури України опублікувало проект закону "Про внесення змін до деяких законів України щодо врегулювання діяльності з надання послуг з внутрішніх перевезень пасажирів на таксі та легковими автомобілями на замовлення", який повинен врегулювати і легалізувати ринок таксі в країні.

Як говориться в пояснювальній записці в законопроекті пропонується ввести поділ водіїв на таксистів і автомобільних індивідуальних перевізників на замовлення. Перші будуть позбавлені від необхідності отримувати ліцензії, а другі, чи зможуть легалізувати свою діяльність без реєстрації підприємницької діяльності просто купивши патент. До слова вартість такого патенту законом визначена на рівні однієї мінімальної зарплати на рік (4723 грн. станом на серпень 2020 р.)

"Серед інновацій, крім поділу водіїв на таксистів і самозайнятих перевізників, вводиться обов'язкове страхування пасажира і водія на час поїздки. Крім стимулів до легалізації автори не упустили і питання контролю, для підвищення ефективності роботи контролера, яким є ГСБТ (Державна служба України з безпеки на транспорті, - ред.), вводиться процедура контрольної закупівлі послуг перевізника, яка дозволить швидко виявляти порушника і зробить його відповідальність невідворотною ".