Вчені прогнозують потепління Світового океану — зросте кількість ураганів

Вчені прогнозують потепління Світового океану — зросте кількість ураганів
Своє дослідження на цю тему оприлюднила міжнародна група вчених. У ньому йдеться про те, як потепління Атлантичного океану могло викликати збільшення кількості ураганів в 2017 році, повідомляє Naked-Science.

Робота опублікована в журналі Science.

У минулому році в Сполучених Штатах пройшли три найсильніших урагани: "Ірма", "Харві" і "Марія". Зараз нові катаклізми продовжують наступати на США. Один з останніх - ураган Florence, що обрушився на Південно-Східне узбережжя. Вчені застосували кліматичну модель HiFLOR і побачили, що при подальшому підвищенні температури їх кількість може тільки збільшитися.

HiFLOR - високоточна модель прогнозування клімату. Її створили в Лабораторії динаміки геофізичних рідин, що відноситься до Національного управління океанічних і атмосферних досліджень США (NOAA). Попередні дослідження показали, що ця модель здатна симулювати міжрічні зміни частоти ураганів в історичній перспективі. До того ж вона достовірно передбачила сезонну щільність ураганів в період з липня по листопад минулого року.

Згідно цієї моделі, основною причиною ураганів було аж ніяк не явище Ла-Нінья, як передбачалося раніше, а незвичайне потепління Атлантичного океану. Ель-Ніньо і Ла-Нінья називають коливання температури поверхневого шару води протягом п'яти місяців або довше на 0,5 градуса Цельсія в позитивну і негативну сторони відповідно.

Глава дослідження Хіроюкі Муракамі пояснив, що модель HiFLOR дозволяє тепер передбачати появу ураганів протягом одного сезону. Крім того, вона дає можливість оцінити внесок зміни клімату в цей процес.

Інше дослідження Національного управління океанічних і атмосферних досліджень продемонструвало, що середня температура поверхні Світового океану за останні сто років змінилася на 1,44 градуси Цельсія. Об'єднавши ці дані, можна припустити, що при продовженні сучасної тенденції кількість ураганів буде зростати.

Джерело.  ​