Через тиждень жителі Землі побачать рідкісне космічне явище

​Наступного тижня мешканці Землі будуть спостерігати цікаве космічне явище — проходження Меркурія через Сонце.

Рівно через тиждень, 11 листопада, жителі Землі можуть спостерігати унікальну космічну подію — проходження Меркурія по диску Сонця. Транзит планети, як називають подія вчені, відбувається не так часто, 13-14 за століття. Більш того, це велика удача побачити планету вдень, та ще й на тлі Сонця, інформує Ukr.Media.
З 14:36 по 20:04 (за київським часом) найменша планета опиниться між Сонцем і Землею. В цей час можна буде спостерігати, як по сонячному диску почне пересуватися Меркурій — цей рух займе майже 6 годин. Якщо в цей час подивитися на Сонце в телескоп (причому дотримуючись обережності, інакше можна пошкодити очі), то можна побачити, як крихітний чорний кружок повільно перетинає диск Сонця.
До речі, укритий кратерами Меркурій досі вивчений менше, ніж, наприклад, Марс. Меркурій менше інших планет нашої Сонячної системи помітний із Землі: це найближча до Сонця планета, яку можна побачити тільки після заходу світила або до його сходу, зазвичай в сутінках.
Існує легенда, ніби астроном Микола Коперник жодного разу не бачив Меркурій, про що нібито шкодував навіть перед смертю в 1543 році. Востаннє транзит Меркурія спостерігали в травні 2016 року, наступний відбудеться у 2032 році.