Величезний "корабель-привид" прибило до берегів Ірландії (фото, відео)

"Судно-привид" "Альта" прибило до берегів графства Корк на півдні Ірландії в результаті потужного шторму "Денніс", що обрушився на Європу.
 Величезне судно, яке лежить на камінні, помітили мешканці рибальського села Баллікоттон, передає Бі-бі-сі. Імовірно, кинутий суховантаж більше року дрейфував в Атлантичному океані, почавши свій шлях з Бермудських островів в 2018 році.
Глава представництва Королівського національного товариства порятунку на водах (RNLI) в Баллікоттоні зізнався місцевим ЗМІ, що ніколи не бачив нічого подібного.
Фотографії та відеозапис дрейфуючого судна опублікувала в соцмережах Служба берегової охорони Ірландії.
Покинуте судно встигло змінити чимало назв і власників.
Відомо, що воно було побудоване в 1976 році і до недавнього часу ходило під прапором Танзанії.
У вересні 2018 року судно здійснювало рейс з Греції на острів Гаїті. Посеред Атлантики на "Альті" раптово відключилася електрика, і судно 20 днів дрейфувало в 2100 км на південний схід від Бермудських островів.
Коли у екіпажу закінчилися запаси провізії, на допомогу прийшла Берегова охорона США, яка доставила морякам їжу на вертольотах. Однак після появи новин про наближення урагану влада прийняла рішення евакуювати екіпаж "Альти", що складається з десяти осіб, і доставити моряків в Пуерто-Ріко. Пошкоджене судно без екіпажу було надано стихії.
У вересні 2019 року дрейфуючий суховантаж був помічений патрульним кораблем британського Королівського військово-морського флоту "Протектор". "Ми наблизилися до судна, щоб встановити контакт [з екіпажем] і запропонувати свою допомогу, але ніхто не відповів!" - повідомляється в "Твіттері" патрульного судна. Як пояснив керівник відділення берегових операцій Комісії по контролю за маяками Ірландії Роберт Маккейб, зазвичай пошкоджені або затонулі судна залишаються у власності власників, які і повинні вирішувати всі виникаючі проблеми.
Однак якщо таке судно становить небезпеку для інших суден, місцева влада може прийняти рішення відбуксирувати його в безпечне місце. "В Ірландському морі вже були подібні інциденти - якщо власник не знаходиться, то за справу береться Комісія по контролю за маяками", - говорить Маккейб. "Але коли судно дрейфує ось так протягом 18 місяців - це нетиповий випадок.
Те, що його помітили лише один раз після жовтня 2018 року, показує, наскільки величезний океан", - продовжує він. На думку Маккейба, погана погода, що встановилася останнім часом, призвела до того, що в море виходило набагато менше кораблів, тому ніхто і не помітив, що наближається до берегів "привид".
Як повідомляє управа графства Корк, фахівці не знайшли видимих ознак забруднення навколишнього середовища в тому районі, куди прибило судно. Найближчим часом місцева влада ухвалить рішення про те, що робити з судном, однак Маккейб вважає, що його утилізація може бути дуже дорогою.
 Навколо "суховантажу-привида" все ще зберігається чимало загадок. Досі не зрозуміло, хто його власник і який вантаж знаходився на борту в той момент, коли його покинула команда. Відповіді на ці питання, мабуть, з'являться тільки після того, як буде прийнято рішення про подальшу долю "Альти".

Джерело:  https://www.unian.ua/