Може проявлятися сезонно: вірусологи зробили шокуючу заяву про коронавірус

Вірусологи вважають, що повністю перемогти коронавірус COVID-19 не вийде, він буде проявлятися сезонно, як і грип.
Про це повідомляє Апостроф.
“Основні побоювання з приводу цього патогена пов’язані не з масштабами і смертністю в ході нинішнього спалаху. Штам може закріпитися серед тих людей, які хворіють безсимптомно і довго, виділяючи вірус в навколишнє середовище. COVID-19 стане щорічно вражати епідемічними хвилями найбільш сприйнятливу частина населення: літніх людей, хронічно хворих і тих, у кого ослаблений імунітет”, – розповів член-кореспондент РАН, доктор біологічних наук, професор факультету природничих наук НГУ Сергій Нетьоса.
Схожі заяви зробили й китайські вчені.
На думку заступника Академії наук КНР Ван Ченя, атипова пневмонія (SARS, MERS) володіла високими властивостями з точки зору поширення і смертності, але таке поєднання не дозволяло їй тривалий час залишатися в людській популяції. У нового ж штампу інший набір характеристик, які дають йому можливість існувати довгий період, за аналогією з вірусом грипу.
Через те, що інкубаційний період хвороби збільшився з 14 до 27 днів, стримати поширення патогена лікарі не можуть. В майбутньому спалаху COVID-19 будуть йти хвилями, розповів декан факультету біологічної і медичної фізики МФТІ Олександр Мелерзанов.
“Як правило, зростання захворюваності на грип відбувається в осінньо-зимовий період. І, якщо говорити про даний штам, то мова йде про його контролі за аналогією з різними штамами вірусу грипу, а не про повну перемогу над патогеном”, – зазначив він.
Цілком можливо, що людство буде хворіти COVID-19 постійно, вважає директор Інституту медичної паразитології, тропічних і трансмісивних захворювань ім. Є.І. Марциновського сеченовский університету Олександр Лукашев. За його словами, схожі події відбувалися в еволюції патогенів неодноразово сотні років тому. Саме так з’явилися поширені безпечні респіраторні коронавіруси, які циркулюють в людській популяції непомітно під виглядом ГРВІ.
“І все ж з початку ХХ століття таких патогенів не було. Ситуація з новим коронавірусів найбільш близька до сценарію, згідно з яким він стане постійним супутником людини, – упевнений експерт. – ВООЗ вважає, що зареєстрована захворюваність – це лише “верхівка айсберга”. Але оскільки те, що відбувається не має прецедентів у сучасній вірусології, прогнозувати розвиток ситуації складно”.
Крім того, вірус володіє унікальними властивостями, які дозволяють йому швидко поширюватися серед людей.
Біологи з Техаського університету в Остіні (США) і Національного інституту алергії та інфекційних хвороб (США) за допомогою Кріоелектронний мікроскопії вперше реконструювали структуру оболонки вірусу з дуже великою роздільною здатністю.
Дослідження показало, що COVID-19 набагато краще взаємодіє з поверхневими рецепторами клітин людини. Тобто для інфікування необхідно меншу кількість патогена. Китайські вчені зробили ще одне неприємне відкриття: коронавірус може вражати не тільки легені людини, як вважалося раніше, а й інші органи, наприклад нирки, серце або кишечник.
“Якщо ці заяви підтвердяться, то можна припустити, що вірус здатний розмножуватися в різних тканинах, – зазначив Олександр Мелерзанов. – Найбільшу небезпеку це становить для людей з ослабленим імунітетом. Вони також знаходяться в зоні ризику через можливе приєднання бактеріальних інфекцій. Для людей зі здоровою імунною системою коронавірус представляє не більшу небезпеку, ніж вірус грипу”- зазначають вчені.