Китай розгорнув до неба найбільший у світі телескоп у пошуку інопланетян

Якщо хто і знайде в космосі інопланетян, то це буде Китай. Він уже прицілився найбільшим телескопом у світі в бік позаземних цивілізацій, інформує Ukr.Media.
До сих пір цей телескоп працював у випробувальному режимі, але тепер готовий вловлювати сигнали Всесвіту на повну потужність. І, повірте, вона у нього значна — адже це лінза діаметром в пів кілометра.
Найбільший радіотелескоп світу Тьяньян («Небесне око»), що знаходиться на півдні Китаю в провінції Гуйчжоу, у вересні приступить до пошуку сигналів позаземних цивілізацій.
Гігантський прилад також називають FAST Five hundred meter Aperture Spherical Telescope (Сферичний телескоп з апертурою п'ятсот метрів). Його основними завданнями є пізнання темної матерії, вивчення формування та еволюції галактик, а також інші наукові місії. Тепер до них додадуться інопланетяни.



Зведення 500-метрової чаші в горах обійшлося в 185 мільйонів доларів. З п'ятикілометрової зони навколо телескопа відселили приблизно 9000 тисяч осіб. У радіусі 10 кілометрів введений режим радіомовчання і заборона на будь-які будівельні роботи.
Натомість поряд з гігантським інструментом відкрили науково-розважальний парк, куди з задоволенням будуть приїжджати туристи. 11 січня 2020 року радіотелескоп FAST пройшов державне приймання і був офіційно введений в експлуатацію. Роботи по створенню «Небесного ока» тривали 26 років.

Обладнання для пошуку сигналів позаземних цивілізацій китайські вчені отримали ще 2 роки тому. Однак протягом усього часу він працював у тестовому режимі. Керівник наукової групи Чжан Тонджи підкреслив, що пошук інопланетян не перерве інші наукові місії.

При цьому він поки не бачить підходящих кандидатів у інопланетяни серед прийнятих телескопом сигналів. Як правило, вони надходять від пульсарів або випадкових швидких радіосплесків — явищ поки невідомої природи.
Але, якщо є інопланетяни, які передають послання в космос і знаходяться досить близько для прийому «пошти», робота FAST збільшить шанси на їх виявлення, зазначив учений.