В Чехії посилили карантинні заходи та ввели комендантську годину

Епідеміологічна ситуація в Чехії продовжує погіршуватися. Заходи, покликані обмежити поширення коронавируса, визнані недостатніми. У зв'язку з цим кабінет міністрів з 28 жовтня ще більше посилив обмеження, поступово вводяться в країні протягом останніх 14 днів.

В рамках чинного надзвичайного стану в Чехії вже було введено обмеження вільного пересування громадян. Виходити з дому дозволяється виключно з метою виконання своїх робочих і службових обов'язків або здійснення підприємницької діяльності. Залишати своє житло також можна з метою відвідування продуктових магазинів, лікарів, для надання необхідної допомоги своїм близьким або для прогулянок у парках, в тому числі для вигулювання домашніх тварин. В інших випадках громадяни країни протягом всього періоду дії надзвичайного стану (аж до 3 листопада) не повинні виходити зі своїх помешкань.

Нині також забороняється зовсім виходити з дому з 21 години до 4 години 59 хвилин. Виняток надано громадянам, що забезпечують функціонування базової інфраструктури, муніципального транспорту, служби доставки товарів додому, а також поліцейським і лікарям під час виконання своїх службових обов'язків. Виняток також стосується політиків, чия діяльність обумовлена Конституцією. Після дев'яти годин вечора з дому можна вийти з метою вигулу собак, однак, віддалятися від будинку можна не більше як на 500 метрів.

Продовжує діяти правило, перешкоджає скупченню великих груп народу. У денний час, наприклад під час прогулянок, разом можуть збиратися не більше двох осіб. Виняток становлять члени однієї сім'ї.

Всі фірми, якщо це дозволяє характер їх діяльності, повинні в максимальному ступені перевести своїх співробітників на приділення роботу.

Забороняється також робота магазинів роздрібної торгівлі у недільні дні (в даний час в країні функціонують в основному тільки продуктові, господарські та косметичні магазини, а також аптеки). В інші дні магазини повинні закриватися о 20 годині. Виняток отримали магазини на вокзалах і в аеропортах, а також заправні станції. Доставка продуктів додому може функціонувати і у вечірній час.

Заборонено роботу продуктових ринків і пересувних торгових точок (виняток для населених пунктів, де немає стаціонарних продуктових магазинів), а також і лотерейних контор.

Санаторії під час дії надзвичайного стану прийматимуть лише клієнтів, чиє перебування оплачується за рахунок системи загального медичного страхування.

Повідомляє - Радіо Прага.