На Закарпатті третьокласник знайшов самогонку і напився

??foto
Чому показуємо дітям поганий приклад: на гостинках вони бачать вино, горілку, коньяк і п’ють шампанське
Роман жив у селі в Іршавському районі. У його родині усі чоловіки любили алкоголь. А жінки за це часто їх сварили. Хлопець ріс у атмосфері постійних криків і беззмістовних п’яних балачок. Дивився він не раз на діда і думав: «Як може звичайна прозора рідина зі скляної пляшки так його змінювати?»

Коли він випивав, ставав зовсім іншим. Із бабою часто з’ясовував стосунки за допомогою кулаків: то не так випрала йому штани, то не так випрасувала сорочку, то борщ недосолила, то картоплю недоварила – все йому не подобалось. А от до дітей навпаки старий ставав щедрим і добрим, завжди купував їм якісь ласощі.

Баба нерідко , побачивши, що чоловік повертається додому з пляшкою, поки він переодягався, крала і ховала її. Роман бачив і знав куди, а от дід довго і сердито шукав оковиту. Але хлопець ніколи не видавав бабусю. Старий часом уже й не міг пригадати, чи приніс її з магазину, чи просто заплатив за горілку і забув біля каси.
Чим закінчился весела історія про зустріч п’яного закарпатця з правоохоронцем
Але одного разу Романа вже настільки зацікавило, яка то на смак диво-рідина і що відбувається після того, як її випити, що вирішив поцупити одну з пляшок. То була домашня самогонка, якою пригостив діда сусід Іван.
«Їх у баби вже й так, цих пляшок, дуже багато, – заспокоював себе. – І так не помітить. Та й коли вона їх перераховує? Напевно, ніколи. Просто бере одну з них, коли треба комусь алдомаш поставити, аби віддячитись за щось. Востаннє місяць тому кума гостила, коли дрова привіз. А наступний раз хтозна коли буде».
Відкрив він у сараї стару шафу і вийняв звідти самогонку. Побоюючись, аби домашні не помітили, що він робить, Роман подався з пляшкою в ліс. Сів собі там під ялинку, відкрив її і випив ковток. Не сподобалось.
«Напевно, просто не розсмакував, – зробив висновок 9-річний хлопець. – Якщо дід із таким азартом її п’є, горілка має бути доброю. Просто я ще цього не зрозумів».
Хильнув Роман із пляшки ще раз, а потім ще і ще. Рот у нього почав німіти, а в голові паморочитись. Пробував встати, ноги не слухались. Потім почало нудити. А згодом – взагалі відключився. Скільки так пролежав – не знає. Але коли опритомнів, у пляшці було ще багато рідини. Тож він вирішив ще трохи випити. Тепер уже йому не було так бридко. Але невдовзі йому стало знову погано. Почалася рвота. А довкола вже темніло. Роман не знав, як дійти додому, навіть не розумів, де він знаходиться.
А там часом домашні навіть гадки не мали, де зараз хлопець. Стривожені батьки та дід із бабою здійняли галас на все село, викликали поліцію. Знайшов Романа сусід, коли вже було далеко за північ. Точніше навіть не він, а його собака вивів на слід втікача. Хлопцеві було дуже погано. Рідні викликали швидку. Навіть не сварили його за витівку, адже розуміли, що він просто вирішив спробувати те, що бачив раніше від них самих.
Лікарі діагностували у хлопця алкогольне отруєння, а правоохоронці почали з ним вести профілактичні бесіди. Він і сам розумів, що вчинив недобре, але в ту мить почувався так погано, що думати не міг ні про що інше, як про те, аби йому стало хоч трохи краще.
Утім згодом, коли оговтався, твердо вирішив більше ніколи не пити спиртне. Та, на жаль, такі висновки робить далеко не кожен із тих, хто в ранньому віці починає спиватися.
Проблема дитячого алкоголізму для Закарпаття дуже актуальна. Усе більше дітей починають вживати алкоголь у 6-8 класах. Часто таке провокують саме дорослі. Крім того, що неповнолітні бачать на столах під час різних гостинок вино, горілку, коньяк, батьки ще й на дні народження своїм синам чи донькам купують дитяче шампанське та інші слабоалкогольні напої. Тож під дією спокуси невдовзі підлітки пробують і щось міцніше.
Кількість алкогольних отруєнь серед неповнолітніх у області збільшується щороку. Більше того, напідпитку молодь ще й вдається до злочинів – найчастіше до бійок та крадіжок.
А тим часом, дані Всесвітньої організації охорони здоров’я, шокують навіть фахівців – Україна стала абсолютним лідером серед сорока країн Європи за кількістю підлітків 11-15 років, які регулярно вживають алкоголь. А в цілому близько 40% наших співвітчизників у віці від 14 до 18 років вживають «градусні» напої, і щотижневе розпивання пива в Україні серед найбільш юної публіки за останні чотири роки виросло удвічі. Причому міцні напої вже наздоганяють пиво за популярністю.
І хто в цьому винен? На жаль, самі ми, дорослі.
Микола ПОДОЛЕЙ, газета «Екстра Закарпаття»??