Коли очікувати на сніг і мороз рекордно м’якої зими: прогноз головного метеоролога Закарпаття

Коли очікувати на сніг і мороз рекордно м’якої зими: прогноз головного метеоролога Закарпаття
Під час календарної зими на Закарпатті майже весняна погода. У соціальних мережах користувачі діляться спогадами минулої сніжної зими, порівнюючи її з теплим сьогоденням. Синоптики запевняють, таких рекордних плюсових температур за багаторіччя у січні в нашій області справді було мало.

Коли в краї розпочнеться справжня сніжна зима, «Закарпатський кореспондент» поцікавився у начальника Закарпатського обласного центру з гідрометеорології Василя Манівчука.

За його словами, цю зиму не можна назвати аномально теплою, але наприкінці грудня в Ужгороді спостерігали рекорд плюсової температури за 80 років – +11 градусів. Січень також безсніжний, до того ж, на найближчий період значних опадів не прогнозують.

«Відсьогодні на Закарпатті протягом 2-3-х днів зберігатиметься помірно тепла погода, а вже після 12 січня потрохи насувається холодна повітряна маса, яка принесе мінусову температуру і на рівнину. І так аж до 16-17 січня. Найхолоднішу погоду, за найближчим прогнозом, який можемо давати, варто очікувати орієнтовно на 15 січня. Температура в горах уночі може опускатися до -5-7 градусів, а в горах – до -10-12. Денні температури будуть плюсовими на рівнині: від 0 до +4. У горах – близько О», - каже метеоролог.

На цей період синоптики не очікують випадіння істотних опадів, однак попереджують про утворення туманів та місцями підвищену лавинну небезпеку ІІ рівня. Відповідно, паводків також не очікують.

Василь Манівчук називає цю пору року надто м’якою: «Наразі ми спостерігали дуже теплу першу декаду зими – досить значне відхилення від середніх температур за багаторіччя, у середньому на 8-9 градусів вище, ніж багаторічні показники цього періоду», - каже фахівець. Хоча, за словами Василя Манівчука, подібну зиму в цій декаді ще спостерігали в січні 2014 року.

Надалі до кінця січня, припускає метеоролог, суворої зими точно не варто очікувати. Вона проявлятиметься невеликими періодами холоду, потім – тепла і навпаки. Відповідно, не прогнозують і дуже низьких температур: максимальними на рівнині будуть до -10 градусів, а в горах -15.

За словами синоптиків, наприкінці січня в область надійдуть холодні повітряні маси, тож імовірно, що на Закарпатті нарешті розпочнеться звична для краян зима зі снігом та морозом.

?Закарпатський кореспондент?