Заробітчанство на Закарпатті призводить до дитинства без батьків

??Трудова міграція або, як кажуть в народі "заробітчанство" серед закарпатців – річ поширена

Втім, чи вартують заробітки за кордоном дитинства без батьків? Відповіді на це запитання різняться. Закарпатські батьки мають з даного приводу вкрай різне власне бачення, адже у кожному конкретному випадку все залежить від обставин.

Жваву дискусію з даного приводу викликало запитання мукачівки в одній з популярних місцевих спільнот в соцмережі Фейсбук.

“Дівчатка питання хто залишав свою дитину на бабусю з дідусем, а самі їхали на роботу за кордон? Скільки було дитині? Як все пройшло? Чи воно того варте?”, – йдеться у дописі.

Запитання привернуло неабияку увагу серед учасників спільноти. Втім, відповіді користувачів значно різняться. Більшість тих, хто через заробітчанство ріс із ріднею, без матерів, вважають, що гроші того не варті.

“Наша мама поїхала працювати за кордон, коли мені було 13, а сестрі 7 років. З позиції дітей кажу: НЕ ВАРТО!”, – зазначила в коментарях Наталія Лембак.

“Не їдьте, станете чужою для своїх дітей, говорю з власного досвіду, мене мама в 11 років лишила на бабусю з дідом, тепер мені 30 і до тепер ми не знаходимо спільної мови, якщо їдете, то беріть дітей зі собою” – пише Наталія Дудинець.

“Звісно, якщо ситуація важка то це інша справа. Але я залишилась с бабусею коли мені було 8, брату 12, і скажу, що не варті ті гроші, повірте. Ще, якщо бабуся адекватна то таке. Будьте поруч, це важливо”, – дописує користувач соцмережі Елена Кобрина.

“… Дуже легко радити коли у тебе все гаразд… я не кажу, що краще їхати на заробіток, але якщо так складаються обставини, то їдьте ! Нажаль без грошей нікуди… Я виросла з бабусею та дідусем, коли моя мама заробляла гроші та від того нічого не помінялося, я іі обожнюю і дякую, що в роки коли прилавки магазинів були пусті, я і мій брат мали все найкраще… Найлегше радити, як правильно… робіть так, як для вас та вашої сім’ї необхідно вданий момент!!!”, – зазначила Наталія Кость.

Свою думку з даного приводу висловили й ті, хто залишав дітлахів на бабусь з дідусями через роботу.
“Це того нестоїть, я залишала сарце боліло хотіла до діток хоча і були обставини, ніякі гроші не замінять маму і ніколи бабуся нестане мамою. Я раджу не травмувати дітей, перевірила но собі”, – поділилася Завідфолуші Марина.

“Я поїхала і сильно про це жалкую, заробляти гроші в Україні вже не хочеться, так як малі зарплати* А дитина просто відчужується від мене”, – зазначила Наташка Кофланович.

“Так, таких жінок багато. Я колись теж моталась у відрядження, з дітьми практично у вихідні тільки була. Але виходу не було, так як самій з двома діточками треба було жити , а не виживати! То жінка сама має прийняти рішення, що для неї важливо, і на які жертви вона в змозі йти”, – дописує Tatiana Titok.

Також, своє бачення висловили й ті користувачі, які вважають що ані бабуся, ані дідусь не зможуть замінити дитині батьків і це може призвести до негативних наслідків.

“Моя думка: дідусь і бабуся стане для дитини «батьками», а мама за кордоном – «гаманцем»!”, – вважає Кристина Куп’як.

“Ні одна бабуся не замінить маму… навіть коли дитина хвора біля мами вона легше і хворобу переносить. Моїм 6 і 10 і я не уявляю собі щоб вони росли без мого нагляду. Хай батько їде заробляє, якщо складається така ситуація, а мама повинна бути з дітьми. І я вам так скажу, якщо мама залишає дитину і їде, то кукушка, бо ні одна мама не залишить своє дитя поки вона йому ще потрібна. Я волію меньше витрачати, зекономити але бути біля дітей”, – висловилась у коментарях з даного приводу Маріанна Гужвай.


“Дітей мають виховувати батьки, а бабусі і дідусі настільки люблять онуків ,що не виховують їх ,лише балують, а це не на користь онукам!”, – зазначає користувач Ира Добош.

“У нашій школі, дівчата при баблі батьківському, навіть в школу не ходять. Бо ті, хто народили, закордоном і їм все можна. А мама приїде і всі їх провини замаже баксами на останньому дзвінку…”, – пише Тетяна Балла.

Водночас, на думку частини закарпатців, залишати чи не залишати дітей через заробітки багато в чому залежить від обставин і часто є вимушеним рішенням.

“Такі всі розумні, а ситуації різні! Дехто вважає, що краще пахати на 3-х роботах, але вдома! Але невже, працюючи на 3-х роботах – ти дитину будеш бачити? І піклуватися про неї??? Серйозно??? Звертаюсь до автора: якщо склалася ситуація – їдьте. По-можливості, спробуйте з часом забрати до себе. Все буде добре!”, – коментує публікацію Natalia Natalia.

“Взагалі то так! Чоловік , повинен їхати на заробітки якщо змушують обставини, але якщо чоловіка нема тут, треба дивитись, по ситуації! Дивлячись для чого це вам, сам факт, якщо Мама залишає діток , то це не кращий варіант, але якщо це вимушений крок, то головне щоб не затягувалось роки!!! Це все залежить від потреб людини , можна і точприладі працювати , і все житя виплачувати кредит за телевізор ! Але когось і це влаштовує!”, – написав користувач Anatoliy Pauk.

“Не знаю що я б зробила ,але в майбутньому нажаль і мене таке чекає ,якщо немає виходу то їдьте, надійтесь на те, що ваші діти будуть розумними, і будуть цінувати Вас і вашу роботу ,старання для них”, – зазначила Христина Русин.

“Мабуть – це все залежить від обставин,які складаються і від переживань самої мами. В мене двоє діток, то так ні раз і не наважилася залишити їх більше, ніж на один день. Але життя так складається, що ми не завжди робимо, так як нам хочеться, а так як нас змушує життя…”, – вважає Мирослава Король.

Слід зазначити, що більшість з тих, хто вирішив виїхати на заробітки, приймають таке рішення через відсутність можливості достойно заробляти та забезпечувати потреби власної сім’ї на рідній землі.

За матеріалами: https://goloskarpat.info??