З початку року закарпатські копи розшукали 17 дітей-втікачів. Місцезнаходження ще однієї неповнолітньої встановлюють

??
Протягом січня-лютого 2018 року поліцейські отримали 18 повідомлень про зникнення дітей. 17 із них правоохоронцям вдалося оперативно розшукати та повернути до рідних домівок. Місцезнаходження ще однієї неповнолітньої встановлюють.


Період від часу отримання інформації про зниклу дитину до моменту її повернення до батьків для поліцейських означає виконання цілої системи спеціальних заходів.

Після реєстрації заяви чи повідомлення рідних на службу «102», за фактом зникнення дитини відкривають кримінальне провадження, розслідування якого передбачає використання всіх можливих засобів пошуку із залученням спеціалістів усіх відділів та відділень поліції. Сімнадцять із вісімнадцяти неповнолітніх, розшуканих від початку року, таким чином вдалося розшукати за лічені години. 

Показовим у цьому плані є пошук 14-річного хлопця із села Середнє Водяне, що на Рахівщині. Зниклого вдалося розшукати через дві години після заяви матері в поліцію. Хоча розслідування ускладнювалися тим, що жінка заявила про зникнення сина не одразу ж, а майже через 12 годин. Опитавши родичів, друзів та знайомих втікача, поліцейські відшукали підлітка у його знайомих із сусіднього села.

За необхідності орієнтування на пошук дитини оголошується управлінням поліції всіх областей України. Так, наприклад, в одному з випадків, який розслідували працівники сектору ювенальної превенції ГУНП в Закарпатській області, зниклу 14-літню мешканку Мукачівського району допомогли відшукати поліцейські Харківщини. 

Начальник сектору ювенальної превенції Управління превентивної діяльності ГУНП в Закарпатській області підполковник Андрій Курта зауважує, що діяльність їхнього відділу зосереджена не лише конкретно на пошуку неповнолітніх, а й на профілактичній роботі. Саме тому невід’ємними діями поліцейських є систематичне відвідування навчальних закладів, спілкування з учнями як старших, так і молодших класів. Такі зустрічі не лише дають можливість школярам знати і усвідомлювати відповідальність за свої вчинки, а й підвищувати рівень довіри до поліцейського як помічника і захисника кожного члена суспільства.

При цьому дуже важливим фактором є і тісна співпраця поліцейських із психологами, батьками, працівниками навчальних закладів та служб, покликаних захищати права дітей. Адже саме такий комплексний підхід у роботі поліцейських дає можливість не лише швидко розкривати справи, фігурантами яких є неповнолітні, а й запобігати їм.

Відділ комунікації поліції Закарпатської області

??