Закарпатець спочатку вбив батька, а потім рідну матір

foto
Він чув її хропіння, прохання викликати «швидку», однак спокійнісінько лежав на дивані
Сімейні конфлікти, на жаль, у деяких родинах вирішуються надто амбіційно. Найгірше, коли крім словесних образ справа доходить до рукоприкладства. Утім 38-річний хустянин спромігся на нечуване… відсидівши за ґратами за вбивство батька, він позбавив життя іще й матір.
 «Ніж у спину»… від найріднішої людини
Юрій Горват (із етичних міркувань імена дійових осіб у матеріалі замінено) давно мав із рідними неприязні стосунки. З батьком у них був однаковий запальний характер, тож під час однієї зі сварок вони так побилися, що літній чоловік відійшов у вічність. За скоєне Юрій відсидів тюремний строк і повернувся до родинного гнізда ще більш озлобленим на світ.
Власної сім’ї чоловік так і не створив, а матері своїми похо- деньками лише завдавав клопотів. 70-річна жінка любила сина і в неї боліла душа за те, що він марнує роки на сумнівні компанії та розваги.
– Бабуся Марія була дуже доброю і поважною людиною. Єдиним її недоліком було те, що поводилась із сином занадто лояльно, – розповідає знайома покійної Лариса Ковач.
Щодо Юрія, то він нерідко заглядав до чарчини і після чергової пиятки принижував матір.
– Вони жили у постійній напрузі. Часто скандалили. Нерідко доходило й до застосування сили, – пригадує Юлія Сайберт, приятелька Юрія.
Того фатального вечора Марія пробувала знову настановити сина на шлях істини, але цим тільки роздратувала його. Юрій вдарив матір кулаком у обличчя. Жінці запаморочилося в голові, вона впала на підлогу. Після цього син, не тямлячи себе, почав лупцювати її де попало. Відтак ще й схопив пляшку з-під недопитого пива і розбив її на голові у неньки.
Наступного дня слідчим свої дії чоловік пояснив так: «Не витримавши п’яних дорікань матері, я ударив її кулаком. На обличчі в неї з’явилася кров. Я допоміг їй підвестися і відвів у спальню. Але там вона продовжувала мене нецензурно ображати. Я «закипів» і, вже не стримуючись, бив її будь-де, аби втамувати лють».
До речі, за висновком судово-медичної експертизи, у стані алкогольного сп’яніння перебував Юрій, а не його мати.
Сам заснув, залишивши матір помирати
Після сімейних «розборок» чоловік пішов до своєї кімнати, залишивши матір лежати на підлозі. Він чув її хропіння у передсмертній агонії, її благальне прохання викликати «швидку», однак не звертав ні на що увагу і спокійнісінько лежав на дивані. А поступово голос жінки ставав усе тихішим…
Уранці ж, коли нелюд-убивця прокинувся, мати була вже холодною. Тільки в ту мить Юрій розхвилювався, зрозумівши, що йому доведеться повернутися в місця позбавлення волі. Тож він, аби пом’якшити провину, сам викликав працівників поліції, повідомивши про труп у оселі. Дільничному інспектору у всьому зізнався, детально розповів усе, як було, сподіваючись на помилування.
Суд кваліфікував злочин як навмисне вбивство і виніс вердикт, що Юрій Горват проведе за ґратами найближчі п’ятнадцять років.
Звичайно, чоловік отримав справедливе покарання, але все ж у цій історії залишається дивним той факт, чому син відправити на той світ обох батьків, тих, хто дав йому життя. Як піднялася рука ката на святе… Хочеться вірити, що у скоєному він справді щиро розкаявся, проте все одно повернути тих, кого вже немає, неможливо.
Марина АЛДОН, газета «НЕДІЛЯ», ексклюзивно для zakarpatpost.net