На Закарпатті з бузини готують унікальний напій довгожителів


Цей унікальний кущ знають у нас із діда-прадіда. Із нього готують цілющі ліки під час застуди
Колись українці масово щоліта збирали бузину, заготовляли її цвіт на зиму. Чим же цікава ця рослина, яку називають чортовою ягодою?

Згідно з легендою, висадив її сам нечистий і вона була свідком гріхопадіння Адама та Єви, вбивства Авеля та зрадництва Юди. Тому бузина, скоріш за все, є дуже давньою рослиною.

Ягода бузини — багате джерело харчових волокон, вітамінів  і мінералів, таких як кальцій, залізо, марганець, селен і цинк.

Деякі види рослин використовують як лікарські, деякі як джерело нектару, інші як засіб для боротьби з мишами. Крім того, листя бузини має неприємний запах, тому наші предки прикріплювали їх до грив коней, аби вони відганяли від тварин надокучливих мух.

Бузина –  хороший медонос, живе вона 80-100 років.

Кажуть, що напій із неї сприяє довголіттю.

Як же його готувати? Для цього можна використовувати яку свіжо зірвані, так і висушені суцвіття. Збирають їх у травні-червні, а зберігати квіти можна до трьох років.

Отже, для напою потрібно приготувати сироп із 0,5 літра води, літр меду та 7 – 8 немитих родзинок. Відтак 30-40 суцвіть треба залити охолодженим сиропом i додати вичавлений сік одного лимону, або ложку лимонної  кислоти.

Через два-три дні настоянку слід залити у пляшку, на яку треба натягнути гумову рукавицю, проколоту голкою, аби відходили гази. Має пройти процес бродіння, як із вином. Після цього напій зберігають закоркованою у темному прохолодному місці. Вживати достатньо 150-200 мілілітрів чотири рази на добу.

За допомогою бузини наші пращури, які не користувалися ліками, також відмінно очищали кров. Для еліксиру здоров’я треба 20 грамiв цвiту бузини, терену, листя кропиви, 40 грамiв листя берези та столову  ложку подрiбненої сумiшi залити склянкою окропу i настояти впродовж  15 – 20 хвилин. Пити рекомендується малими ковтками перед снiданком та на нiч, пiсля вечерi, підсолодивши медом.

А прокип’ячена протягом 5 хвилин бузина чудово лікує ангіну та застуду.

Ягоди бузини використовуються для виготовлення желе, джемів або як інгредієнт тортів і пирогів. У деяких європейських країнах, ягоди є невід’ємним компонентом вин, бренді і джина.

А ще ця рослина є чудовим тонізуючим засобом. У спеку достатньо 15 суцвіть залити 10 літрами води, додати 1 лимон, кілограм цукру та прокип’ятити і охолодити.

Самопочуття буде прекрасним, а настрій – відмінним.

Оксана ПРИЙМАК, газета «ПОРАДИ»