Закарпатцям на замітку: корисні властивості популярної ягоди лохини

Лохина, гіллястий чагарник висотою від півметра до метра, плодоносить сизо-блакитними їстівними ягодами з ніжною м’якоттю

Лохину часто плутають з чорницею, її близькою родичкою. Однак вона має багато відмінностей: у лохини чагарник вище, з задерев’янілими стеблами, ягода більш зламана, часто довгаста, і не красить шкіру, володіючи безбарвним соком.
Лохина виростає у всіх регіонах Північної півкулі, від Ісландії до Далекого Сходу, але зустрічається в меншій кількості і в південних країнах. Існують і її окультурені родичі, наприклад, лохина високоросла, що досягає висоти 2 м. Її плоди більш схожі на чорничні і мають барвний ефект.
Вода становить 88% ягоди. Ще 8% — це вуглеводи, 1% білків, а крім них ягода містить органічні кислоти, клітковину і золу. З мікроелементів найбільше в голубиці калію (51 мг), присутні також кальцій, магній, натрій і фосфор. Відрізняє ягоду і високий вміст заліза (400 мкг). Багата вона вітамінами С, В1, В2, К і РР. За змістом аскорбінової кислоти вона залишає позаду чорну смородину.

Корисні властивості лохини

Лохина зараховується до дієтичних продуктів за багато корисних властивостей. Враховуючи побожне ставлення до неї північних народностей, не завадить розібратися, чим же унікальна лохина: користь і шкода її мініатюрних ягід можуть виявитися істотними.
І водоп’янка, і ще багатьма прізвиськами називають лохину люди. Але не слід побоюватися її «побічних ефектів»: всі негативні назви породжені сусідством з отруйним багном, якому дуже подобається селитися під її розлогими гілками. При зборі ягід лохини його листочки часто теж опиняються в козубі, викликаючи головні болі і запаморочення. Сама ж лохина нешкідлива.
Приймають лохину як у свіжому вигляді, так і у відварах. Сік з ягід має вкрай низький термін зберігання, а тому використовується рідше. Який же ефект надає лохина на організм?
  • Калій з натрієм нормалізують водно-сольовий баланс і прибирають такі симптоми його порушень, як мішки під очима, набряки ніг, аритмія серця. Калій необхідний при вадах серця, таких як пролапс мітрального клапана, надає протисклеротичну дію.
  • Лохина — хороше джерело магнію. Вона знімає спазми м’язової тканини, а розслабляючи м’язи, нормалізує і кров’яний тиск. Також цей мікроелемент регулює роботу центральної нервової системи, сприяючи кращій стресостійкості, бореться з синдромом метеозалежності, судомами і болями у м’язах, і поганим кровообігом, вираженим замерзанням рук і ніг.
  • Пектинові речовини ефективно виводять з організму радіонукліди та важкі метали.
  • Вітамін К — особлива речовина, яка бере участь у процесах згортання крові. Його присутність у лохині накладає обмеження на вживання ягід людьми, схильними до тромбоутворення, але одночасно вітамін К несе відповідальність і за цілісність кісткової тканини, беручи участь в синтезі остеокальцину, що формує і зміцнює кістки.

  • Свіжі ягоди лохини полегшують стан хворого при захворюваннях ЛОР-органів, відновлюють імунітет, підвищують ефективність жарознижуючих засобів.
  • Лохина корисна майбутнім мамам, як джерело фолієвої кислоти, необхідної для правильного розвитку всіх органів плоду і системи кровотворення.
  • Плоди лохини підсилюють ефективність цукрознижуючих ліків, що дає їй право на почесне місце в меню діабетиків.
  • Ягоди володіють чудовою антиоксидантною активністю (за даними дослідників з США — найвищою серед плодів), що здатне попередити розвиток онкологічних захворювань, хвороб кровообігу, зберегти молодість шкіри і гостроту зору.
  • Окремо слід згадати і листя лохини, які мають схожу ефективність в лікуванні цукрового діабету і гіпертонії. Настоянка листя приймається також як м’яке проносне. Потрібно відзначити, що лист лохини — хороший консервант, що гальмує розвиток молочно-кислих бактерій.

Протипоказання вживання лохини

Лохину не слід вживати при захворюваннях, що супроводжуються підвищеною кислотністю або збільшеною секрецією шлункового соку. Також плоди лохини протипоказані людям з хворобами серцево-судинної системи, які пов’язані з ризиком тромбоутворення, оскільки вона надає коагуляційну дію і здатна звести до нуля дію розріджуючих кров препаратів.
Алергічна реакція на лохину — велика рідкість. Перехресні реакції виникають тільки з найближчою родичкою чорницею.