Затверджено нові правила подорожей до країн Шенгенської зони: подробиці

​​630_360_1477509715-1598
Зміни стосуються мандрівок громадян 60 країн, які мають безвізовий режим з ЄС. Нові правила в’їзду набудуть чинності з 2021 року, пише газета «Експрес».  
Докладніше про те, що чекає безвізових туристів з України та інших країн, які мандруватимуть до ЄС, —  говоримо з Катериною Кульчицькою, заступницею директора ГО «Європа без бар’єрів».
—  Що передбачають зміни, які схвалив Європарламент?  
—  Потрібен буде дозвіл, щоб подорожувати країнами Шенгену. Для його оформлення створять Європейську систему авторизації та інформації про подорожі —  ETIAS, яка об’єднуватиме країни Шенгенської зони.
—  Як братимуть такий дозвіл?  
—  Потрібно буде заповнити онлайн низку форм, подібних до візової анкети. Якщо особа небажана у країнах ЄС, вона отримає відмову у в’їзді не на кордоні, а у відповідь на свою заявку —  онлайн. Процедура одержання дозволу забиратиме кілька хвилин.   Лише у випадках, коли є сумнівні дані щодо заявника, їх перевірятимуть  довше —  вручну, протягом 4 діб, тобто 96 годин.   Уже перед в’їздом до Шенгенської зони подорожувальник повинен буде, крім усіх належних документів (паспорта, страховки, бронювання готелю, коштів) пред’явити чинну авторизацію.
—  Скільки коштуватиме дозвіл?
—  За авторизацію, яка буде дійсною три роки або до кінця терміну дії проїзного документа (закордонного паспорта), треба буде заплатити сім євро. Ця оплата не стосуватиметься лише дітей.
—  Кому не потрібно реєструватись у системі ETIAS?  
—  Власникам довгострокових віз, учасникам місцевого прикордонного руху, громадянам з дипломатичними паспортами, членам екіпажів суден або літаків під час здійснення служби, особам, які проживають у Європейському  Союзі та мають проїзний документ, виданий країною —  членом ЄС.
А також —  членам сім’ї громадян Єропейського Союзу та  громадян третіх країн, які користуються правом вільного пересування в ЄС та мають дійсну карту проживання. Не потребують авторизації й ті, кого визнано біженцями, особами без громадянства.
Богдан КУФРИК ​​