До уваги закарпатців: вступили в дію нові правила евакуації авто, припаркованого з порушенням ПДР


8 лютого набули чинності нові правила оформлення поліцейськими матеріалів про адміністративні правопорушення в сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, зафіксовані не в авторежимі, затверджені наказом МВС від 20 грудня 2018 № 1040, передає ЮрЛіга
Авто, яке істотно перешкоджає дорожньому руху або загрожує безпеці, будуть евакуювати на штрафмайданчик. Така ж доля чекає і авто, залишене на місці для осіб з інвалідністю. В інших випадках авто заблокують технічними пристроями.
У разі виявлення транспортного засобу боржника, оголошеного в розшук відповідно до статті 36 Закону про виконавче провадження, його також тимчасово затримують.
При тимчасове затримання складається акт огляду. Місце розташування такого транспортного засобу обов’язково фіксується на фото або відео (це не стосується машини боржника). Зображення або відеозапис разом з іншою інформацією про порушення пізніше наступного робочого дня з дня встановлення відповідальної особи, вносяться до Реєстру адміністративних правопорушень в сфері безпеки дорожнього руху.
Якщо водій був присутній при тимчасове затримання і порушення неможливо усунути на місці, поліцейський оформляє протокол про тимчасове затримання транспортного засобу з зазначенням акту огляду та тимчасового затримання. Якщо водій усуне порушення в максимально короткий термін, авто не затримується – поліцейський оформляє протокол про адміністративне правопорушення. При цьому акт огляду та тимчасового затримання, якщо його вже склали, долучається до рапорту поліцейскогоу про факт появи водія на місці правопорушення в момент завантаження ТС.
Якщо водія немає, поліцейський залишить під склоочисниками заблокованого автомобіля повідомлення про тимчасове затримання транспортного засобу та відвідування відділення Нацполіціі для оформлення протоколу або винесення постанови.
Евакуйований автомобіль можна повернути, сплативши вартість послуги з його транспортування та зберігання в розмірі, встановленому спільним наказом МВС та Мінекономрозвитку, і сплативши штраф за постановою.
Крім того, врегульовано порядок розгляду справ про адміністративне правопорушення за порушення правил зупинки, стоянки, паркування транспортних засобів, зафіксованому в фото- або відеорежимі.