Вже наступного року зміняться правила вступу до закарпатських коледжів


Так зміни пропонує МОН у проєкті “Умов прийому до закладів фахової передвищої освіти у 2020 році”.
Серед них ТОП-8 найбільш важливих рішень.
  • Вступники на основі 11-ти класів зможуть подати для вступу сертифікати ЗНО з визначених предметів або складати вступні іспити на власний розсуд у будь-яких комбінаціях.
  • У разі подачі результатів ЗНО бал вступника за відповідне вступне випробування підвищується на 25%.
За словами Олега Шарова, очільника директорату вищої освіти і освіти дорослих абітурієнт може складати вступні іспити або використовувати сертифікат ЗНО.
– Ми повинні віддати перевагу тій формі вступного випробування, яка користується більшою суспільною довірою. Оскільки більшою суспільною довірою користується ЗНО, то ми встановили, що різницю між ними повинна складати 25%. Це дозволить надавати перевагу вступникам з результатами ЗНО, – зазначив очільник директорату вищої освіти і освіти дорослих МОН Олег Шаров.
За його словами, навіть якщо заклади фахової передвищої освіти будуть завищувати оцінку зі вступного іспиту, то оцінка ЗНО, помножена на 1,25, це перекриє.
  • Вперше для вступу на основі 11-ти класів ви зможете подавати сертифікати ЗНО 4 років: 2017 (окрім іноземних мов), 2018, 2019 та 2020 років з усіх предметів.
  • Вступати у заклади фахової передвищої освіти на навчання за скороченою програмою зможуть не тільки ті, хто має диплом кваліфікованого робітника, але й ті, хто раніше здобув вищу освіту.
  • Можна отримати другу, третю та будь-яку наступну фахову освіту за бюджетні кошти.
Так, вступники, які раніше вже здобували освітньо-кваліфікаційний рівень молодшого спеціаліста за кошти держбюджету, мають право безоплатно здобувати фахову передвищу освіту. Відшкодовувати кошти за період попереднього навчання не потрібно.
  • Прийом заяв і документів для тих, хто вступає на базі 9-ти класів буде з 1 до 13 липня, вступні іспити та творчі конкурси — з 14 до 21 липня, зарахування на бюджет — не пізніше 18:00 29 липня. Для тих, хто вступає на базі 11-ти класів, реєстрація електронних кабінетів розпочнеться 1 липня.
  • Прийом заяв та документів закінчується 22 липня для тих, хто вступає на основі співбесід або вступних іспитів.
  • 29 липня — для тих, хто вступає тільки на основі сертифікатів ЗНО.
  • Вступні іспити та творчі конкурси проводять з 23 до 28 липня, зарахування на бюджет — не пізніше 12:00 8 серпня.
Однією з умов для зарахування всіх вступників – це укладений договір про надання освітніх послуг між закладом та вступником (за участю батьків або законних представників — для неповнолітніх вступників), зокрема при вступі на бюджет.
У разі зарахування на контракт додатково укладається договір між закладом освіти та фізичною або юридичною особою про відповідні фінансові зобов’язання.​