Олексій Гетманенко зустрівся з консулом Румунії в смт Солотвино Граціаном-Флоріном Пирву

У вівторок, 28 січня, в.о. голови Закарпатської облдержадміністрації Олексій Гетманенко зустрівся з консулом Румунії в смт Солотвино Граціаном-Флоріном Пирву та делегацією повітової ради Сату Маре на чолі з головою ради Чаба Патакі.
Під час перемовин Олексій Олександрович зазначив, що Україна і Румунія мають дружні стосунки, є багато спільних діючих грантових проєктів, тому буде легко знайти спільну мову, визначити спільні дії для подальшого розвитку відносин. Також повідомив, що обласною державною адміністрацією планується поїздка до Румунії для обміну досвідом та ознайомлення з умовами проживання на території Румунії української спільноти.
Зі свого боку Граціан-Флорін Пирву повідомив, що вдалося виграти декілька спільних європейських грантів для української сторони. Так, на закупівлю медичного обладнання в обласну дитячу лікарню за проєктом виділено 400 тисяч євро, значні кошти будуть залучені для української школи в смт Солотвино, також планується реконструкція доріг в цьому населеному пункті тощо. Пан консул запропонував свою допомогу у питаннях транскордонного співробітництва, спільних грантових проєктів. Також проінформував про підтримку владою Румунії української громади, яка проживає на території Румунії.
Обговорили питання відкриття нових пунктів пропуску. У планах -  КПП Біла Церква – Сігету Мармацієй. Румунська сторона  зі свого боку фінансуватиме будівництво мосту, який з’єднає береги двох країн (кордон між Білою Церквою та Сігетом проходить по середині русла річки Тиса), а українська сторона, у свою чергу, розробила детальний план про виділення земельної ділянки під пункт пропуску у селі Біла Церква. Також до кінця року буде завершено ремонт дороги державного значення Мукачево-Рогатин. На ці роботи виділено триста мільйонів бюджетних гривень. Це важливо, адже інвестори їдуть в країну тільки якісними дорогами.
Олексій Гетманенко також зазначив, що для влади Закарпаття важливим є екологічний проект у смт Солотвино, і це питання завтра буде обговорюватись на міжнародному форумі. Унікальні можливості населеного пункту – поклади солі – належно не використовуються. Планується змінити підходи – від зони занепаду та катастрофи, до території розвитку.
Насамкінець обидві сторони домовилися про регулярні зустрічі, щонайменше – раз на місяць.
Пресслужба ОДА