В Карпатах знаходиться унікальне озеро, з моторошною назвою "КРИВАВЕ"

Є в Карпатах озера популярні, є не дуже популярні, а є майже невідомі. До таких ось невідомим відноситься озеро Криваве під Мармароським хребтом (1600 м. н. у.м.). Туристи здебільшого навіть не впевнені, чи так воно називається, і проходять повз по хребту замість того, щоб підійти до Кривавого озера ближче. А дарма, цікавий ж водойму, хоч і з моторошною назвою.

озеро Криваве. Фото Михайло Ременюк
Головна таємниця озера пов’язана з його назвою. Справа в тому, що через відсутність озера на картах і близькості його до прикордонної території, вчені водойми не досліджували. Відповідно, невідомо, Криваве це озеро насправді, або, скажімо, Піп Іванське або Мармароське. Тим не менш, хтось перший назвав озеро Кривавим, і звідси пішли легенди і бурмотіння.
Фішка в тому, що на більшість карт Криваве озеро не нанесено – тим не менш, це не якась тимчасова, а цілком собі постійна водойма зсувного типу, з усякою дрібною живністю на кшталт мікроскопічних ракоподібних і мікроорганізмів. Взимку озеро, як усі порядні високогірні озера в Карпатах, повністю промерзає, і риби ви тут не знайдете. Максимум зустрінете жаб – і то якщо пощастить.

  • Здалеку озеро Криваве нагадує краплю крові. Це дійсно так. Правда, ця крапля блакитного кольору — але це вже нюанси.
  • Криваве Озеро отримало назву через червонуватого відтінку каменів навколо озера. Сумнівна точка зору, тому як камені тут особливо не відрізняються від інших на Піп-Івані Мармароському. Може, в якийсь певний сезон камені і червоніють, але поки це нічим не підтверджено.
  • Озеро Криваве прозвано так через особливого роду водоростей, які проживають в озері. Саме логічне пояснення… було б, якщо б вода тут була дійсно червоного кольору. Але вона, як на зло, така ж, як в інших карпатських озерах.
  • У червні на схилах Піп-Івана Мармароського цвітуть рододендрони (червона рута). Цвітуть вони червоним кольором, відображаються в озері — в результаті його прозвали Кривавим.
  • Легендарний піп Іван, на честь якого і названа гора, втопився саме в цьому озері. Легенда гарна, але непевна: глибина озера Криваве — максимум по пояс. Так що або Піп-Іван топився тут ну дуже в дощову погоду, або він був маленького зросту, або послизнувся та впав в озеро. Ну не може бути, щоб він тут не потонув, але ж?
  • Найбільш логічно вибудувана легенда говорить про те, що озеро Криваве було не тут, а нижче в долині, приблизно в районі села Луги. Піп Іван, перший господар гори, намивав на річці золото, і для цього збудував греблю, щоб зробити озеро. Для вимивання золота, необхідно була вода, отож зусиллями сотень найманих працівників, в долині було створено озеро, а біля озера збудоване скромне помешкання. За переказами тих хто працював під час будівництва озера, місце було вибрано не дуже вдало. Майже під самим верхом були поклади заліза, тому вода фарбувалася від яскраво помаранчевої до червоної.  Озеро час від часу змінювало свій колір,  що дало можливість вигадати купу легенд. Навіть сам власник земель посприяв, щоб зробити це місце моторошнішим. Люди стали складати про озеро небилиці, а піп Іван став їх підтримувати, час від часу пострілів в районі з рушниці. Мовляв, все, хто зазіхне на його золото, схлопочут кулю – а бажаючих так багато, що аж вода в озері червона. Правди звісно не знайти але назва Криваве, залишилась і до цього часу.
Крім моторошної назви, озеро Криваве примітно своїми краєвидами. По-перше, воно дуже добре виглядає з самого Мармароського хребта. По-друге, на озері чудова природа. Воно розташоване в так званих «Гуцульських Альпах» — ділянці Мармароського хребта, більше схожому на Альпи, ніж на Карпати. В результаті дорога сюди (яка, до речі, веде туди від підніжжя Піп-Івана) і саме озеро знаходиться в мальовничих підвісних долинах. Місцевість тут більше схожа на величезні сходи, що спускаються в долину в обрамленні гострих скель. Тут, на Кривавому озері, як мінімум треба зустріти один світанок. Хто знає, може через червонуватих відтінків перших променів сонця його так і прозвали…
Джерело інформації: Кам’яний двір