Закарпатців попереджають про загрозу томатної молі (ФОТО)

Головне управління Держпродспоживслужби в Закарпатській області просить негайно повідомляти про виявлення ознак пошкодження рослин.
За інформацією управління, томатну міль помітили вже на сході України, тому є загроза занесення шкідника на Закарпаття.
Батьківщиною томатної молі (Tuta absoluta Meyr.) є регіони центральної та південної Америки, де вона широко поширена. Шкідник має кілька назв: американська томатна міль, томатний листової мінер, американський томатний точильщик. Перші відомості про її знаходження на Європейському континенті надійшли з Іспанії у 2006 р. У 2010 році південноамериканська томатна міль (ПАТМ) вже була виявлена в Болгарії, на Кіпрі, у Німеччині, Іспанії, Угорщині, Ізраїлі, Туреччині та на території України в помідорах, завезених з Іспанії та Нідерландів.
Томатна міль пошкоджує рослини пасльонових в будь-якій фазі - від початку сходів до повного дозрівання врожаю. Крім томатів, вона пошкоджує баклажани, перець, фізаліс, картоплю та багато дикорослих та декоративних рослин роду пасльонових. Об'єктом харчування для томатної молі може бути велика кількість рослин, і в разі її появи на новій території вона може пошкоджувати місцеві види рослин, які раніше не виступали для неї об'єктом харчування.

На молодих рослинах гусениця пошкоджує листя, стебла, пагони, квіти томатів, а пошкодження плодів спостерігається на всіх стадіях їх дозрівання. Міни гусениці збільшуються по мірі зростання самої гусениці. У важких випадках пошкодження гусінь може повністю з'їдати листя томатів, залишаючи при цьому тільки жилки. Перед лялькуванням гусениця плете шовковий кокон або робить його в вигляді згорнутих листків. Вона не впадає в діапаузу до тих пір, поки є доступний харчової ресурс.


дним з важливих і першочергових завдань усіх землекористувачів. Реальну загрозу становить можливість проникнення цьо­го шкідника до овочевих теплиць, особливо якщо до них потрапляють плоди чи тара імпортного походження. І якщо в теплиці, у разі виявлення шкідника, його можливо знищити за один – два роки (провести, наприклад, виморожу­вання і зміну культури), то у відкритому ґрунті це зробити буде надзвичайно складно у зв’язку з особливостями розвитку молі.
Будьте уважні, при виявленні ознак пошкодження рослин південноамериканською томатною міллю негайно повідомте про це Управління фітосанітарноної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Закарпатській області.